De cativa ani buni, o adevarata furie demolatoare s-a abatut asupra apartamentelor de bloc. Cei care cumpara aceste apartamente sunt obsedati de remodelarea lor, actiune vizand in general doua directii: recompartimentari si marirea spatiului prin ing
De cativa ani buni, o adevarata furie demolatoare s-a abatut asupra apartamentelor de bloc. Cei care cumpara aceste apartamente sunt obsedati de remodelarea lor, actiune vizand in general doua directii: recompartimentari si marirea spatiului prin inglobarea balcoanelor. Dorinta noilor proprietari de a avea ""un alt fel"" de apartament este, pana la un punct, de inteles. Normele dupa care se construia (si se traiaa€¦) in urma cu 25-30 de ani nu mai sunt astazi valabile. Tehnologiile si materialele aparute pe piata sunt tentante. Sumedenii de firme specializate in amenajari si reamenajari interioare stau la dispozitia si bunul plac al clientului, ceea ce e bine, dar uita sa respecte legile, normele si normativele din constructii, ceea ce e foarte rau. Revistele de specialitate, aproape fara exceptie, propun solutii care mai de care mai tentante, uitand aproape intotdeauna sa avertizeze asupra riscurilor asumate de cel care decide sa darame un perete, sa desfiinteze o debara sau sa mute o baie de la locul ei.
O interpretare excesiva a dreptului de proprietate tranteste (inca!) usa in nas inspectorilor care sunt autorizati sa constate daca modificarile aduse in compozitia initiala a unui apartament sunt sau nu de natura sa afecteze structura generala a condominiului. Cu ceva vreme in urma, domnul Emil Pintilescu, directorul unei firme care elaboreaza proiecte tehnice de instalatii pentru constructii, mi-a trimis un e-mail prin care, pe buna dreptate, imi semnala faptul ca ar fi binevenita o campanie de presa avand drept tinta educarea publicului si a potentialilor investitori in domeniu. Domnia sa ne-a dat si cateva exemple relevante. Iata numai unul dintre ele: prin desfiintarea unui perete de bucatarie se pot naste mari complicatii privind instalatiile de gaze si ventilatie. La blocurile de locuinte, dimensiunea vitrata a ferestrelor este in corelare cu dimensiunile bucatariei, spre a diminua efectele unei explozii. Prin modificarea volumului bucatariei, aceste raporturi se strica si o eventuala detentie a gazelor poate produce pagube devastatoare proprietarului si vecinilor. Cred ca discutia merita o dezbatere ampla, in care sa se implice mai cu seama specialistii. Nefiind incercat de nici un fel de panica, nu ma pot impiedica sa ma gandesc ce se poate intampla cu multe blocuri bucurestene in cazul unui cutremur, chiar si de intensitate medie. Sa stai intr-un apartament modern si confortabil este de inteles. Si sa investesti intr-un apartament pentru a-l putea inchiria cu un profit ridicat este de inteles. Dar sa pui in pericol proprietatea sau viata a sute sau mii de locatari nu mai poate fi de inteles si, desigur, nici de acceptat. Voi reveni asupra subiectului si voi invita la o discutie deschisa pe acest subiect arhitecti, constructori, proprietari, investitori.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.