Regimul comunist de la Chisinau a serbat ieri cu mare fast "eliberarea Moldovei de sub ocupatia fascista", informeaza BBC. In Republica Moldova, in localitatea Serpeni, de pe malul de est al Nistrului, a avut loc ieri o manifestare dedicata impliniri
Regimul comunist de la Chisinau a serbat ieri cu mare fast "eliberarea Moldovei de sub ocupatia fascista", informeaza BBC. In Republica Moldova, in localitatea Serpeni, de pe malul de est al Nistrului, a avut loc ieri o manifestare dedicata implinirii a 62 de ani de cand trupele sovietice au intrat in Basarabia, in timpul celui de la Doilea Razboi Mondial. Conform autoritatilor de la Chisinau sarbatoarea de eiri a fost dedicata "eliberarii de sub invadatorii fascisti". La acea data, Basarabia era inca sub controlul Bucurestiului, fiind parte a Romaniei.
La manifestarile de ieri de la Serpeni au participat presedintele Vladimir Voronin, premierul Vasile Tarlev, mitropolitul Moldovei si Chisinaului, Vladimir, alaturi de veterani ai armatei rosii cu piepturile pline de medalii sovietice. Potrivit relatarii BBC, s-au cantat imnuri sovietice, s-a vorbit despre marea victorie de la Serpeni obtinuta de armata rosie, acum 62 de ani, impotriva "ocupantilor fascisti", iar ceremonia a fost tinuta in doua limbi.
Comunistii se leapada de Romania
Deputatul comunist moldovean Victor Stepaniuc, presedinte al Comisiei parlamentare pentru cultura, a prezentat la inceputul saptamanii, in cadrul conferintei nationale "Republica Moldova - casa noastra comuna" un raport cu genericul ''Statalitatea ca factor al pastrarii identitatii moldovenesti", in care a reiterat tezele sale privind evenimentele de la 1812, 1918 si 1940, aparute si in controversata sa lucrare ''Statalitatea poporului moldovenesc'', supusa unor critici dure din partea comunitatii istoricilor din Republica Moldova, transmite Rompres.
In cadrul conferintei mentionate, organizata cu ocazia marcarii, la 27 august, a 15 ani de independenta, Victor Stepaniuc a declarat, dupa cum relateaza ziarul Flux, ca in 1918 Moldova si-a pierdut de fapt statalitatea: "Basarabia e un nume absolut fals, era doar o mica centura de la sud - denumirea intregului teritoriu de la est de Prut s-a facut pentru a sterge memoria adevaratului nume - Moldova. Din punct de vedere juridic, incercam sa le explicam copiilor ca la 27 martie 1918 s-a votat un document important, cum a fost declaratia de unire cu Romania - este o minciuna, pentru ca majoritatea delegatilor Sfatului Tarii au fost obligati sa o faca, asa erau conditiile, teritoriul era ocupat de catre Armata Romana. Si Pactul Ribbentrop - Molotov din 1939, cu toate ca se face referire la Basarabia, acesta nu este principalul accent, pentru ca Rusia sovietica nu a recunoscut niciodata ocupatia acestui teritoriu de catre romani", a declarat Stepaniuc.
"Statul nostru are o vechime redutabila, mai bine de 650 de ani functioneaza acest stat. Desigur, numele statului a provenit de la moldoveni, care este populatia de baza acestui stat, mai bine de 70 la suta sunt moldovenii. Dar alaturi cu moldovenii din cele mai vechi timpuri au trait si ucrainenii, si rusii, gagauzii, bulgarii, evreii, si romanii in ultimii ani s-au determinat, aproximativ 2 procente din populatie", a mai declarat Stepaniuc.
Rebreanu exilat din Chisinau
De trei ani, bustul scriitorului Liviu Rebreanu asteapta sa isi ocupe locul pe Aleea Clasicilor literaturii romane din Gradina publica "Stefan cel Mare si Sfant" din Chisinau, informeaza Rompres.
Dezvelirea bustului trebuia sa aiba loc, conform traditiei, la 31 august 2003, de Sarbatoarea Limba Noastra, dar nici pana in prezent nu exista o aprobare in acest sens, autoritatile moldovene motivand ca lucrarea este lipsita de valoare artistica. Presedintele Uniuni Scriitorilor din Republica Moldova, Mihai Cimpoi, a afirmat, potrivit BBC, ca demersurile sale catre guvernul de la Chisinau privind amplasarea bustului scriitorului Liviu Rebreanu au fost respinse de fiecare data, din 2003 incoace. In acest an, a explicat Mihai Cimpoi, Executivul moldovean i-a respins cererea pe motiv ca nu ar fi prezentat toate actele necesare unei comisii specializate ce urma sa aprecieze valorea artisitica a sculpturii.
"Aceasta ignorare a statuii, adica a instalarii, vine intr-un context mai larg de atitudini fata de cultura noastra nationala. Mai mult decat atat, vreau sa va spun ca, in utimul timp s-a facut tot posibilul ca sa fie anihilata sarbatoarea nationala "Limba noastra cea romana". Interzicerea instalarii bustului lui Liviu Rebreanu se face in contextul anihilarii acestei sarbatori", a mai declarat presedintele Uniunii Scriitorilor de la Chisinau, Mihai Cimpoi. Bustul lui Liviu Rebreanu, in forma originala, apartine cunoscutei sculptorite Milita Petrascu, discipola a lui Constantin Brancusi si originara din Chisinau. Lucrarea asteapta insa intr-una din salile Uniunii Scriitorilor, in timp ce in Republica Moldova sunt ridicate sau renovate alte monumente - multe din ele dedicate liderului bolsevic Vladimir Ilici Lenin sau ostasilor sovietici. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.