De anul viitor, taranii care vor sa mai vanda laptele din gospodarie vor trebui sa scoata din buzunar cel putin 2.000 euro pentru modernizarea si igienizarea fermelor.

La nivelul intregii tari, taranii trebuie sa investeasca peste 720

De anul viitor, taranii care vor sa mai vanda laptele din gospodarie vor trebui sa scoata din buzunar cel putin 2.000 euro pentru modernizarea si igienizarea fermelor.

La nivelul intregii tari, taranii trebuie sa investeasca peste 720 milioane de euro in tancuri de racire si instalatii de muls laptele. Ministerul Agriculturii ii forteaza pe tarani sa faca aceste investitii, anuntand ca, din 2007, laptele va fi subventionat in functie de calitate.

Membrii Patronatului Laptelui spun ca prin acordarea „ostila“ a subventiilor, vor fi inchise peste jumatate din micile ferme si va fi stimulata piata neagra.
De anul viitor, taranii romani care vor sa mai comercializeze lapte companiilor procesatoare vor trebui sa scoata din buzunar cel putin 2.000 euro pentru modernizarea si igienizarea fermelor. Ministerul Agriculturii (MAPDR) forteaza cheltuielile fermierilor, deoarece fara „atingerea standardelor UE“, acestia nu vor mai primi subventii pentru lapte. Producatorii si procesatorii de lapte considera ca noua modalitate de acordare a subventiilor este foarte ostila si va influenta foarte mult piata neagra a laptelui, deoarece taranii nu vor avea bani pentru modernizare. „Din punct de vedere al igienei si, implicit, al numarului total de germeni, maximum 15% din laptele romanesc se ridica la nivelul cerintelor impuse de UE“, ne-a declarat presedintele Asociatiei Patronale a Laptelui din Romania (APRIL), Valeriu Steriu. El a precizat ca fermierii romani vor trebui sa scoata din buzunar pana in 2009 peste 720 milioane de euro pentru igiena laptelui.

In Romania, la ora actuala, exista 1,2 milioane de producatori de lapte, cu un efectiv total de 1,8 milioane de vaci. „Mai bine spus, sunt cam doua vaci pe ferma. La fermierii cu doar doua vaci este un lucru chiar normal sa mulga laptele cu mana si sa nu posede instalatii de muls sau tancuri pentru racirea laptelui. Problema este ca, daca un fermier are doar doua vaci, nu poate strange mai mult de 20 litri pe zi si nici unul nu are un racitor adecvat.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.