Cu o mica intarziere - de doar vreo 16 ani - o operatiune vitala pentru sanatatea politicii romanesti este pe cale sa se desavarseasca: deconspirarea fostei (oare doar fostei?) Securitati! Procesul, extrem de anevoios in practica, a demarat inca sub
Cu o mica intarziere - de doar vreo 16 ani - o operatiune vitala pentru sanatatea politicii romanesti este pe cale sa se desavarseasca: deconspirarea fostei (oare doar fostei?) Securitati! Procesul, extrem de anevoios in practica, a demarat inca sub precedenta guvernare democrata (cea a Conventiei) insa "Legea Ticu" a iesit cu forcepsul si cu numeroase malformatii care au facut din ea una dintre reglementarile cu handicap major. Ruland la relanti, legea a scos pe tusa cativa politicieni si a emis o lista de securisti, mare parte din ei trecuti cu onoruri pe celalalt taram. Asa se face ca ne-am trezit in fata "portii noi" a Uniunii, ca viteii invatati cu cea in dreptul careia ne asteptau de obicei baietii cu ochi albastri pentru a ne introduce, cuminti, in grajdul colectiv.
Marcate de cateva incidente neplacute pentru initiatori, ofensiva deconspirarii livreaza opiniei publice 71 de nume pe care aceasta e libera sa le toace cum vrea pana cand "ganditorii de la Hamangia", ceata celor zece colegi mititei (al 11-lea s-a pierdut in codru, mancat de lupi) va decide, acum prin vot secret, cine da si cine nu. Vor fi, desigur, si pierderi colaterale, pentru ca nimeni nu accepta cu inima usoara ca ce a facut el, pe ascuns, a fost politie politica si nu apararea patriei. Exista, tot mai evident, un curent in sensul mersului pana la capat: nu doar 29, nu doar 71, ci tot! Depinde doar de logistica Consiliului si de limpezimea de minte a celor pusi sa "linga" dosare, ca actiunea sa se indrepte spre acea finalitate in care banuielile vor fi inlocuite de certitudini, iar lumea din jurul nostru se va imparti, clar, intre cei care n-au avut prilejul sau au avut taria de caracter de a nu semna "pactul cu diavolul" si cei care au facut-o din varii motive - de la presiuni, la interese.
Cum se intampla de obicei pe la noi, bunele intentii o iau inaintea necesarelor lucrari de pavare a traseului, fie el si catre cadrul capitalist. Este un hei-rup traditional, care nu tine cont de ceea ce ar putea incetini sau chiar bloca acest proces: de reglementarile europene in domeniul drepturilor omului. Pentru ca, din aceasta perspectiva, chiar daca noi credem altceva, si securistii si colaboratorii lor se bucura de niste drepturi fundamentale care, odata incalcate, vor deschide un adevarat culoar al contestarilor si al revendicarilor de alt tip. Vom avea o masa de cetateni deconspirati, dar poate ca si segregati in acelasi timp. Nu cred ca in reformistul minister al doamnei Macovei cineva s-a ingrijit de acest aspect si a semnalat pierderile ce ar putea sa intervina si solutiile de depasire a acestora.
Daca-i deconspirare, deconspirare sa fie. Dar nu din nou cu jumatati sau sferturi de masura.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.