Cetatenii vor avea posibilitatea sa ceara referendum pe teme de interes local. Initiativa trebuie sa fie sprijinita de cel putin 25% din cetatenii cu drept de vot dintr-o unitate administrativ-teritoriala. De asemenea, referendumul poate fi initiat s
Cetatenii vor avea posibilitatea sa ceara referendum pe teme de interes local. Initiativa trebuie sa fie sprijinita de cel putin 25% din cetatenii cu drept de vot dintr-o unitate administrativ-teritoriala. De asemenea, referendumul poate fi initiat si de deputati si senatori, dar numai daca se refera la probleme de interes local. Asa au hotarat luni seara senatorii din Comisia juridica, dupa ce au discutat o initiativa legislativa ce modifica Legea privind organizarea si desfasurarea referendumului. Propunerea apartine liberalului Horia Uioreanu, dar nu era sustinuta de executiv.
Potrivit NewsIn, discutii aprinse a starnit prevederea potrivit careia validarea plebiscitului se face cu 50% plus unu din cetatenii prezenti la vot. Problema ridicata de senatorii Comisiei este ca aceasta modificare facea referire la cadrul general al referendumului, deci si al celui national. Comisia a acceptat un amendament al senatorului PNL Norica Nicolai si a stabilit ca referendumul este valabil, indiferent de numarul persoanelor prezente la vot, dar numai in cazul celui local.
Potrivit Constitutiei, la nivel national, doar seful statului are dreptul sa ceara referendum.
"Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national", prevede articolul 90 din Legea fundamentala. In urma cu cateva luni, Curtea Constitutionala a decis ca seful statului poate hotari singur ce problema este de interes national, fara sa fie ingradit de nicio prevedere legala. La incheierea sedintei Comisiei juridice, senatorii juristi nu au decis cand vor organiza o noua reuniune. Astfel, ei vor ramane in expectativa pana la o decizie privind intrunirea Biroului Permanent, ce ar trebui sa dezbata oportunitatea initierii unei sesiuni extraordinare. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, declarase anterior ca cel tarziu ieri se va decide, in functie de activitatea comisiilor, organizarea sesiunii extraordinare in ultima saptamana a lunii august. De altfel, cele trei legi de interes anuntate atat de Nicolae Vacaroiu, cat si de presedintele Comisiei juridice, Peter Eckstein Kovacs, nu au fost discutate in detaliu de comisie. Este vorba de legea Curtii de Conturi, a societatilor comerciale si cea privind transparenta in exercitarea demnitatilor publice. Legea societatilor comerciale a fost amanata pana joi, cand cele doua comisii sesizate - cea juridica si cea economica - vor organiza o sedinta comuna.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.