Ultima localitate din judetul Harghita inspre Mures este comuna Praid, ce se afla pe soseaua ce uneste Targu Mures de Odorheiu Secuiesc, la 5 km de Sovata, fiind poarta de intrare in judetul Mures. Inconjurata de dealuri de sare, care ajung pana la a
Ultima localitate din judetul Harghita inspre Mures este comuna Praid, ce se afla pe soseaua ce uneste Targu Mures de Odorheiu Secuiesc, la 5 km de Sovata, fiind poarta de intrare in judetul Mures. Inconjurata de dealuri de sare, care ajung pana la aproape 1.700 m altitudine, cu bogate zacaminte de sare, ce este exploatata de la infiintarea localitatii.
Salina are galerii din care se extrage sarea, iar in cele dezafectate s-au amenajat, incepand cu 1974, locuri de odihna si tratament. Camerele din salina au latimea de 20 m, inaltimea de 12 m, iar lungimea de mai multe sute de metri. Cel mai adanc orizont subteran se afla la 320 m, socotit de la nivelul suprafetei. Tratamentul subteran a inceput prin anii 60, in mina Doja, care se afla la o adancime de 120 m de suprafata, pe o distanta de 1.250 m de la intrare pana la baza de tratament, transportul persoanelor facandu-se cu autobuzele salinei prin galeria de coasta. Aici se afla si capela ecumenica, care a fost sfintita in 1993, la hramul Sf. Ioan de Nepomuk. Zacamantul de sare din Praid constituie unul dintre cele mai importante masive de sare din Europa. Corpul de sare are o forma usor eliptica, cu un diametru de 1,2 km si o adancime de 2.700 m, avand rezerve pentru mai multe sute de ani, fiind o comoara de nepretuit in economia Transilvaniei. Sarea din Praid, popular se numea si "sarea secuiasca".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.