Duminica, 27 august 2006, lideri marcanti ai PNL au confirmat o stire cultivata de presa in ultimele zile ca pe un zvon: conducerea partidului e pe cale sa accepte un acord cu PD in perspectiva alegerilor anticipate. Datele acestei intelegeri se
Duminica, 27 august 2006, lideri marcanti ai PNL au confirmat o stire cultivata de presa in ultimele zile ca pe un zvon: conducerea partidului e pe cale sa accepte un acord cu PD in perspectiva alegerilor anticipate. Datele acestei intelegeri se anunta deja ca o infrangere catastrofala a PNL in batalia de un an si ceva cu PD. PNL e gata sa accepte nu numai pastrarea unei aliante care l-a adus la o scadere catastrofala in sondaje, dar si alte compromisuri: incetarea atacurilor la Traian Basescu si trecerea la o campanie de cultivare a personalitatii prezidentiale, acceptarea alegerilor anticipate, modificarea prezentei pe liste in favoarea PD.
Nu mai incape nici o indoiala. O asemenea intoarcere brusca a pozitiei PNL fata de Traian Basescu si de PD da seama de o stare de spirit vizibila la nivelul conducerii:
Disperarea!
Disperarea de a vedea ca Dosariada e pe zi ce trece o catastrofa pentru PNL.
Incontestabil, deconspirarea fostei Securitati e o actiune declansata de actuala conducere a PNL.
Daca ai o minima luciditate, fie si de cioara in raport cu gaina, nu poti sa nu sesizezi o realitate.
Efectele Dosariadei sunt toate in favoarea lui Traian Basescu si a Partidului Democrat.
Daca presedintele le-a gandit, atunci asistam la un fapt ce va ului pe istorici in viitor prin maiestria cu care o lovitura indreptata impotriva unui om s-a transformat intr-o lovitura impotriva celor care au pus-o la cale.
Astfel:
a) Desi Dosariada a fost declansata de PNL, meritele de a fi declansat-o ii sunt atribuite lui Traian Basescu.
Faimosi dusmani ai acestuia, din presa si din politica, se intrec in a-l lauda, pentru ca a facut ceea ce altii inaintea sa n-au avut curaj s-o faca.
b) Dosariada a constrans PNL sa-si faca harakiri.
Jucand totul pe ipostaza de Arhanghel al anticomunismului si antisecurismului, PNL s-a grabit sa anunte sanctiuni impotriva tuturor celor care au avut legatura cu Securitatea, indiferent ca au facut Politie Politica sau nu. Asta inseamna in plan practic nu numai autodecimarea partidului, dar si adancirea imaginii publice de partid al fostilor informatori.
c) Dosariada n-a afectat PD. Urmand exemplul altor lideri de partide, liderii PD au declarat ca vor lua masuri impotriva fostilor colaboratori ai Securitatii numai dupa ce CNSAS va dovedi ca au facut Politie Politica. Decizie bazata nu numai pe temeiurile legii, dar si pe un calcul lucid: verdictul de Politie Politica e o operatiune extrem de complicata. Asa cum s-a vazut din cazul judecatoarei Florica Bejinaru, CNSAS poate da decizii favorabile si cand toate documentele arata ca o persoana a fost un vajnic colaborator al Securitatii. Apoi, verdictul e considerat definitiv abia dupa ce se parcurge si etapa Curtii de Apel. In Romania, unde o minune nu tine decat trei zile, totul e sa nu iei decizii pe moment, sub puterea isteriilor mediatice artificiale. E ceea ce au facut Traian Basescu si PD. Sesizand ca PD joaca la ofsaid, PNL a inceput sa agite teza unei modificari a Ordonantei de Urgenta in asa fel, incat si celelalte partide, PD mai ales, sa procedeze ca el: sa se autodecimeze. O miscare tardiva si, nu-i exclus, cu putine sorti de izbanda.
d) Dosariada l-a lasat neatins pe Traian Basescu.
Indiscutabil exista un dosar Traian Basescu. Nu-i exclus ca o copie s-o aiba si unii politicieni. Pentru ca presedintele sa fie lovit mortal, trebuie ca acest dosar sa fie pus la dispozitia CNSAS in chip oficial. Altfel spus, sa vina de la SRI, pe caile stabilite de lege. Daca vine de la o persoana particulara, aceasta va trebui sa justifice felul in care l-a primit.
Asumandu-si doua riscuri mortale:
a) Daca, pentru a-i da tarie, respectivul invoca persoane din servicii si date concrete, isi creeaza toate premisele pentru a raspunde penal. Si, fiind vorba de Stapanul de la Cotroceni, e greu de crezut ca procurorii Monicai Macovei nu-l vor tari pe respectivul prin anchete.
b) Daca refuza sa dea amanunte, Traian Basescu iese in public si declara ca-i o facatura.
Or, la manipularea publicului, Traian Basescu este maestru.
Constatand dezastrul, liderilor PNL nu le-a mai ramas decat sa se predea lui Traian Basescu.
Capituland imediat si fara conditii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.