Platforma petroliera Orizont, cu 19 marinari romåni si 7 indieni la bord, a fost atacata, ieri, de tunurile unor nave militare iraniene, in Golful Persic

In urma atacului, unul dintre stålpii de sustinere ai platformei a fos

Platforma petroliera Orizont, cu 19 marinari romåni si 7 indieni la bord, a fost atacata, ieri, de tunurile unor nave militare iraniene, in Golful Persic

In urma atacului, unul dintre stålpii de sustinere ai platformei a fost distrus

Incidentul pare sa aiba la origine un litigiu comercial, in care parte este proprietarul platformei, compania Grup Servicii Petroliere (GSP)

Potrivit Administratiei Prezidentiale, toti cei 26 de marinari, sechestrati de autoritatile iraniene, sunt teferi si li s-a permis accesul la statia radio

Presedintele GSP, Gabriel Comanescu, a spus ca in spatele acestui atac se afla omul de afaceri iranian Sirus Nassri

MApN a constituit o celula de criza, iar ministrul Teodor Atanasiu a spus ca nu se impune convocarea CSAT pentru o eventuala interventie militara påna nu se strång toate informatiile

(Andi Topala)

O actiune in forta a marinei militare iraniene, constand in atacarea cu armament greu a unei platforme petroliere romane sti in Golful Persic, ar putea declansa un conflict diplomatic international, dar si un nedorit conflict armat intre mai multe state, avand in vedere ca la bord se afla 19 romani si 7 indieni. Platforma de foraj Orizont a fost atacata cu focuri de tun de o nava militara iraniana, ieri dimineata, si apoi a fost sechestrata cu intregul echipaj la bord in apele Golfului Persic. Incidentul survine unui litigiu comercial declansat in urma cu cateva luni pentru neachitarea serviciilor de prospectiune prestate catre beneficiar.

Platforma de foraj Orizont cu peste 20 de petrolisti marini romani la bord a fost atacata cu focuri de tun de o nava militara iraniana, ieri dimineata, si apoi a fost sechestrata cu intregul echipaj la bord in apele Golfului Persic. Dupa o ora, militarii iranieni au urcat la bordul navei intrerupand legaturile de comunicatie, iar in prezent intregul echipaj este izolat pe heliportul platformei sub amenintarea armelor.

Atac anuntat
Platforma Orizont apartine companiei Grup Servicii Petroliere (GSP) are la bord 20 de romani si sapte cetateni straini, iar pentru salvarea acestora pana in prezent au fost sesizate Presedintia Romaniei, Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Transporturilor. De asemenea, se pare ca la un moment dat exista suspiciunea printre membrii echipajului ca este posibil sa fie tinta unui atac deoarece inca de luni seara un elicopter militar iranian survola platforma. Reprezentantii GSP au mai precizat ca, inainte de a fi atacata si sechestrata, asupra platformei s-a tras, iar membrii echipajului au cerut sprijin prin radio pe frecventa pentru terorism si piraterie oricarei nave din zona, respectiv in apele internationale la doua mile de coasta iraniana.

Posibile explicatii
Din primele informatii se pare ca actiunea in forta a autoritatilor iraniene survine pe marginea unui litigiu comercial declansat in urma cu cateva luni, pentru neachitarea serviciilor de prospectiune, prestate catre beneficiar. Astfel, din informatiile detinute, compania a operat cu doua platforme petroliere in Golful Persic, pentru o companie petroliera iraniana aproape doi ani, si, in ultimele sase luni, beneficiarul nu si-a mai respectat clauzele contractuale, respectiv nu a mai deschis in banca un nou acreditiv, pentru anul in curs. Avand in vedere nerespectarea clauzelor contractuale, GSP a notificat firma partenera pentru rezilierea contractului, fapt ce a atras mari dificultati, mergand pana la atacarea cu armament greu a platformei Orizont, luarea cu asalt a complexului de foraj, intreruperea comunicatiilor radio cu tara la ora 10,00 ieri dimineata si sechestrarea echipajului, pe platforma heliportului, sub amenintarea armelor. In ceea ce priveste cealalta platforma de foraj maritim, Fortuna, a GSP, care se afla tot in Golful Persic, se pare ca in urma cu cateva zile, firma a reusit sa o scoata de pe locatie si din informatiile detinute a fost remorcata in portul Sarjah, pentru reparatii, fapt ce a determinat probabil autoritatile iraniene sa actioneze in forta. Compania Grup Servicii Petroliere se judeca in prezent in Iran cu societatile Petroiran si Oriental Oil Kish pentru a-si recupera platforma maritima de foraj Orizont, blocata de cele doua companii iraniene de la sfarsitul lunii aprilie. De asemenea, saptamana trecuta, o instanta iraniana a blocat ilegal platforma romaneasca Orizont la cererea celor doua companii Petroiran si Oriental Oil Kish, drept urmare GSP a facut recurs si acum asteapta ca instanta sa le dea voie sa-si ia si cea de-a doua platforma din apele iraniene. Nu in ultimul rand, Petroiran a cerut si obtinut sprijinul autoritatilor iraniene ca a doua platforma, proprietate a companiei romanesti, sa nu paraseasca apele teritoriale ale Iranului.

Rezolvare pe cale armata
Pe de alta parte, nu este exclus ca Ministerul Apararii Nationale, in eventualitatea in care solutionarea crizei nu se va face pe cale diplomatica, sa solicite CSAT implicarea armatei. Conform protocolului, abia dupa ce se vor epuiza modalitatile de solutionare a crizei pe cale diplomatica, se va lua in considerare convocarea unei sedinte a Consiliului Suprem de Aparare a tarii. Acesta ar putea decide implicarea armatei romane in solutionarea crizei din Golful Persic, dar numai daca este cazul si numai in masura in care se dovedeste ca sechestrarea personalului de pe platforma nu ar avea la origine un conflict comercial, ci unul de natura militara. Potrivit insarcinatului cu afaceri al Romaniei in Iran, Mircea Has, abia astazi este posibil ca autoritatile romane sa poata trimite pe cineva in zona.

Adriana Saftoiu: Marinarii romani au luat masa si au avut acces la statia radio
Adriana Saftoiu, purtatorul de cuvant al presedintelui Basescu, a declarat, pentru NewsIn, ca romanii sechestrati pe platforma Orizont sunt teferi, au luat masa si li s-a permis accesul la statia radio. Adriana Saftoiu a declarat, pentru NewsIn, ca Administratia prezidentiala detine informatia potrivit careia sechestrarea echipei de muncitori de pe platforma Orizont a fost posibila in baza unei hotarari judecatoresti emise in data de 17 august a.c. De asemenea, la Palatul Cotroceni se stie, in acest moment, ca petrolistii de pe Orizont au luat masa si au avut acces la statia radio. De asemenea, potrivit consilierului prezidential, nava care tine sub supraveghere personalul de pe Orizont apartine pazei de coasta a statului iranian. Traian Basescu a incercat sa ia legatura cu presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, insa nu a reusit, pentru ca acesta era plecat din Teheran, fiind sperante ca in cursul zilei de maine ar fi posibila contactarea inaltului oficial, a mai declarat, pentru NewsIn, Adriana Saftoiu. Bloomberg: Scaderi pe piata bursiera europeana din cauza atacului
Piata bursiera europeana a inregistrat scaderi dupa ce o platforma petroliera romaneasca a fost atacata de un elicopter iranian, companiile Axa SA si Roche Holding AG inregistrand scaderi ale valorii actiunilor, conform Bloomberg. „Problema iraniana afecteaza pietele bursiere“, a declarat, marti, administratorul de capital al Venture Finanzas SA din Madrid, Franciso Salvador. „Climatul geopolitic a fost destul de relaxat in cursul ultimelor sesiuni si aceasta veste reprezinta o tensionare a situatiei“.

MApN a constituit o celula de criza, iar Atanasiu spune ca situatia este sub control
Ministrul apararii, Teodor Atanasiu, a declarat, ieri, agentiei NewsIn, ca a constituit o celula de criza la nivelul ministerului sau cu scopul de a colecta toate datele despre atacul militar iranian asupra platformei romanesti Orizont.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.