Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a discutat ieri cazul scrisorii trimise de presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Viorica Costiniu, catre CSM privind masurile luate de seful acestei institutii in cazul Omar Hayssam. Timp de a
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a discutat ieri cazul scrisorii trimise de presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Viorica Costiniu, catre CSM privind masurile luate de seful acestei institutii in cazul Omar Hayssam. Timp de aproape 40 de minute presedintele AMR, Viorica Costiniu, a cerut socoteala Consiliului pentru faptul ca a dispus, prin presedintele Iulian Galca, sa cerceteze, prin Inspectia Judiciara, daca judecatorii care l-au eliberat pe Hayssam au comis abateri discplinare. "CSM nu are dreptul sa ancheteze pe judecatori pentru solutiile date", a repetat la nesfarsit Viorica Costiniu. "Si nici sa ceara note explicative magistratilor pentru hotararile pronuntate", a mai precizat presedintele AMR, intrerupand orice raspuns pe care voia sa-l dea vreun membru CSM ca explicatie a modului in care actonat Inspectia Judiciara in dosarul Hayssam. Cativa membri ai CSM isi sopteau intre ei ca demersul Voricai Costiniu este de inteles intrucat aceasta ar fi buna prietena cu eliberatoarea lui Hayssam, judecatoarea de la Curtea de Apel Bucuresti, Sofica Dumitrascu.
Dupa aproximativ 20 de minute, cand presedintele AMR a incercat sa mai si respire, Iulian Galca i-a amintit Vioricai Costiniu ca legile de organizare si functionare ale CSM permit acestei institutii sa verifice existenta unor posibile abateri disciplinare in activitatea magistratilor. Si procurorul Dan Chiujdea, fost presedinte al Comisiei de Disciplina din CSM, i-a explicat judecatoarei Costiniu ca Inspectia judiciara are comptetenta si dreptul de a efectua cercetari prealabile in cauze disciplinare. La randul ei, Lidia Barbulescu i-a amintit lui Costiniu ca CSM nu poate ramane indiferent fata de temerile si suspiciunile aparute in presa si ca a actionat in cazul Hayssam la fel cum a facut-o, tot legal, si in cazul Tender. In fata acestui argument, presedintele AMR a amutit.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.