In drumetia noastra, desi eram dupa un itinerar destul de incarcat si o oboseala apasatoare, totusi ne-am decis sa mai facem un mic traseu pana la Lacul Sfanta Ana.
Iata un obiectiv turistic ce nu merita pierdut, deoarece este singurul lac vulcan
In drumetia noastra, desi eram dupa un itinerar destul de incarcat si o oboseala apasatoare, totusi ne-am decis sa mai facem un mic traseu pana la Lacul Sfanta Ana.
Iata un obiectiv turistic ce nu merita pierdut, deoarece este singurul lac vulcanic din Europa. Situat in masivul Ciumatul Mare, de pe stanga Oltului, la Tusnad, cu numeroase conuri si cratere vulcanice deschise de eroziune, este inconjurat de padurea de conifere si foioase care imbraca cea mai mare parte a versantilor din jur. Am putea face o descriere mult prea pompoasa, depinde ce simte fiecare in momentul in care este langa lac. Se ajunge si cu autoturismul, pe soseaua Bicsad - Turia (pleaca din Bicsad, de la kilometrul 40 al DN 12 Sf. Gheorghe - Miercurea-Ciuc), dar si pe jos, din statiunea Tusnad, pe un traseu ce poate fi parcurs cam intr-o ora si jumatate. Odata ajuns, esti intampinat de custodele Rezervatiei, Kerezsy Laszlo, care iti descrie ca o enciclopedie zona din toate punctele de vedere. De altfel, aici au grija de educatia turistilor noua studenti de la Universitatea Babes-Bolyai, care sunt in perioada de practica. Ei fac de toate, de la taiat bilete, indrumat masinile spre parcarile pavate cu butuci de lemn pana la colectarea mizeriei lasate de vizitatori, cat si informarea lor la toate intrebarile puse. Aici se afla si Capela Sfanta Ana, unde suntem indrumati de custode sa mergem daca avem inima deschisa si suntem cu ganduri bune. Ne spune ca "aici, fiind o zona cu incarcatura magnetica, totul pare ca se linisteste. In trecut s-a crezut ca exista o forta divina ce a rezolvat unele probleme", dorintele puse se vor indeplini, dar sa nu traim cu iluzia ca o sa castigam la loto. Anual, se tine un hram bisericesc pe 26 iulie. Lacul este asezat pe fundul craterului unui vulcan stins, adanc de circa 200 m, la o altitudine de 950 m. De forma aproape circulara, cu o lungime de 620 m si o latime maxima de 460 m, lacul are o suprafata de 19,50 ha si o adancime maxima de 7 m. Lacul isi completeaza apele numai din precipitatii, neavand izvoare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.