O familie din Zarnesti are un atelier unic in Romania, unde sunt confectionate arme, armuri, steaguri si vestimentatie medievala pentru printese si domnite, scutieri si cavaleri, destinate in principal pietei din Germania, dar si studiourilor de film
O familie din Zarnesti are un atelier unic in Romania, unde sunt confectionate arme, armuri, steaguri si vestimentatie medievala pentru printese si domnite, scutieri si cavaleri, destinate in principal pietei din Germania, dar si studiourilor de film de la Hollywood. Mama si una dintre fiicele familiei Feraru din Zarnesti sunt croitorese. Brodeaza si croiesc rochii de domnite, steaguri si corturi din vremuri de mult apuse, transmite Mediafax. Tatal este in atelierul de fierarie, unde confectioneaza palose, scuturi si armuri. Singurul baiat al familiei se ocupa de pielarie si vopsitorie. Cealalta fiica, Stefania, este "rotita" care pune totul in miscare, ocupandu-se de partea administrativa si de tot ce inseamna alergatura.
Atelierul din Zarnesti, care este, de fapt, fratele mai mic al unei firme din Germania, numita Historica, are aproximativ zece angajati in total si functioneaza pe patru sectiuni de productie: croitorie, fierarie, tamplarie si pielarie-vopsitorie.
"Nu suportam kitsch-urile si tot ce vedeti aici sunt replici dupa arme sau imbracaminte care au existat candva", se mandreste Stefania Feraru. Modelele sunt alese dupa o documentare riguroasa: carti de istorie si plimbari prin muzee din lume, iar armura fabricata aici a fost folosita de studiouri cinematografice de la Hollywood. "Ciocanele si securile au inarmat orcii din <<Lords of The Ring>>, iar cateva palose, scuturi si armuri au fost folosite in <<Braveheart>>. Coiful a fost pentru Carol cel Mare, in <<Regii blestemati>>", spune Stefania. Un capitol aparte il constituie vestimentatia medievala pentru printese si domnite, cavaleri sau scutieri, iar cea mai complicata munca este prelucrarea machetelor. "Machetele pentru arme si armuri de cele mai multe ori au masuri care nu se potrivesc cu cele de azi. De aceea trebuie sa refacem toate calculele. Pana sa ajungem la modelul exact pe care il dorim, respectand dimensiunile armelor medievale, primele trei-patru modele sunt sortite esecului. E foarte greu sa faci ceva dupa o simpla poza", a adaugat Stefania.
Armele, replici fidele ale celor "adevarate", sunt confectionate dintr-un material numit larp. Acesta este un polirem special, ca un burete, dat cu latex si fibra de sticla pentru intarire. Pot fi lovite, dar nu provoaca rani adversarilor. Ele sunt trimise in Germania, unde sunt folosite in turniruri, la care participa, saptamanal, mii de persoane. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.