Presa din Marea Britanie critica initiativa Opozitiei conservatoare de a limita accesul cetatenilor romani pe piata britanica a muncii, in urma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Demersul constituie o "nebunie nemaipomenita" si contravine politi
Presa din Marea Britanie critica initiativa Opozitiei conservatoare de a limita accesul cetatenilor romani pe piata britanica a muncii, in urma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Demersul constituie o "nebunie nemaipomenita" si contravine politicii britanice de sustinere a procesului de integrare europeana, apreciaza, in acest sens, un comunicat al asociatiei de dezvoltarea a mass-media scotiene, Caledonia Media. "Scotia va primi cu bucurie imigranti din Europa si din intreaga lume. Avem multe de oferit unii altora. Continuarea procesului de extindere in vederea admiterii Romaniei in UE este deosebit de imbucuratoare", precizeaza directorul general al Caledonia Media, Charles Fletcher, considerand ca "nu vom avea decat de castigat de pe urma deschiderii granitelor". Dezbaterile pe tema imigrantilor din estul Europei degenereaza intr-o adevarata "isterie", ca urmare a articolelor si a declaratiilor politice din ultimele saptamani privind amenintarea pe care o reprezinta acestia, apreciaza, totodata, cotidianul britanic The Independent, citat de Mediafax. Expertii au atras atentia, luni, ca argumentele opozantilor accesului liber al muncitorilor romani si bulgari in Marea Britanie se bazeaza pe ignoranta si prejudicii, desi Guvernul britanic a precizat ca nu a luat o decizie in aceasta privinta.
Ce spun expertii
Serviciul independent pentru Consiliere in privinta Imigratiei (IAS) a condamnat "comentariile prost informate" despre afluxul de forta de lucru, pe care l-a comparat cu "isteria" care a marcat aderarea Poloniei si a altor tari la UE, in 2004. "Realitatea este oarecum diferita de comentariile celor care nu au examinat cu suficienta atentie faptele, inainte sa faca declaratii salbatice", a apreciat Keith Best, directorul executiv al IAS, potrivit Mediafax. Danny Sriskandarajah, director asociat la Institutul de Cercetare a Politicilor Publice, a avertizat ca atitudinea fata de intrarea in tara a cetatenilor est-europeni a devenit mai dura. "Am avut povesti despre persoane care au cerut azil in speranta ca vor obtine beneficii, povesti despre imigranti ilegali. Acum au trecut la ultimii sositi, care se intampla sa fie tot est-europeni. Acestea sunt doar sectiuni ale societatii, iar presa incearca intotdeauna sa scoata grupurile de imigranti drept tapi ispasitori, pentru ca acestia sunt tinte usoare", a precizat Sriskandarajah. Unii oameni de afaceri raman sustinatori ai muncitorilor est-europeni, Sir Digby Jones, fostul director general al Confederatiei Industriei Britanice, apreciind ca polonezii au adus o contributie majora la economia britanica. "Nu poti sa-i invinovatesti pe imigranti daca sunt pregatiti... sa lucreze in schimbul unor salarii care, desi noua ni se par mici, sunt mult mai mari decat in tarile lor. Ei vin aici cu educatia si calificarile pe care propria noastra forta de munca se pare ca nu ni le mai poate oferi", a declarat Jones.
Comisia Europeana se delimiteaza
Decizia privind accederea cetatenilor din Romania si Bulgaria la piata muncii din statele UE apartine in exclusivitate guvernelor din statele membre, a declarat un responsabil european, citat de Rompres. Comisia Europeana nu a fost anuntata oficial de faptul ca Marea Britanie preconizeaza sa impuna astfel de restrictii pentru muncitorii romani si bulgari, a afirmat, luni, Friso Roscam, purtatorul de cuvant al comisarului pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, refuzand sa comenteze informatiile din presa pe marginea subiectului. Oficialii de la Bruxelles isustin deschiderea cat mai rapidai a pietei muncii pentru noii veniti, a fost replica lui Roscam. Oficialul european a precizat, totodata, ca procedura pentru Romania si Bulgaria va fi similara celei urmate in cazul celor 10 tari din centrul si estul Europei, care au aderat la UE la 1 mai 2004. Punctual, statelor membre ale UE li se ofera iposibilitatea de a lua masuri tranzitoriii de restrictionare a accesului pe piata muncii a muncitorilor din tarile recent integrate, pe o perioada de maxim sapte ani, impartita in trei etape, dupa formula i2+3+2i. In cazul celor 10 noi state membre ale UE s-au scurs deja doi ani de restrictii, considerati suficienti pentru a permite deschiderea pietelor de munca catre acestea, a mentionat Roscam. Perioada ar putea fi insa prelungita cu inca trei ani, respectiv cu inca doi "in circumstante exceptionale", a mai spus oficialul european. Doar 3600 de romani au incercat sa plece in Marea Britanie pentru a munci, in perioada august 2005 - august 2006, a declarat ieri, pentru Mediafax, Ambasada britanica la Bucuresti, precizand ca in ultimele 12 luni a primit aproximativ 40.400 de solicitari de viza. (A.M.L.)
Conservatorii britanici, in top
Partidul Conservator ar putea castiga alegerile generale din Marea Britanie, releva un sondaj publicat ieri de cotidianul The Guardian, potrivit caruia formatiunea condusa de David Cameron ar obtine voturi suficiente incat sa dispuna de o majoritate fragila in Camera Comunelor, transmite Mediafax. Potrivit aceluiasi sondaj, Partidul Laburist condus de premierul Tony Blair a inregistrat cea mai scazuta cota de popularitate din ultimii 19 ani, respectiv 31%, conservatorii bucurandu-se de simpatia a aproximativ 40% din electorat. Mai mult, 72% dintre britanici si 65% din electoratul laburist considera ca politica Guvernului Blair a transformat Marea Britanie intr-o tinta a teroristilor. Doar un procent dintre cei chestionati sustin ca politica externa promovata de Londra a facut tara mai sigura, aminteste Mediafax. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.