Cel mai important congres dedicat retinei va reuni la Cannes 1.300 de oftalmologi din 70 de tari. Tema evenimentului: degenerescenta maculara, prima cauza de orbire in tarile dezvoltate. Congresul mondial consacrat retinei, acea membrana foarte fi
Cel mai important congres dedicat retinei va reuni la Cannes 1.300 de oftalmologi din 70 de tari. Tema evenimentului: degenerescenta maculara, prima cauza de orbire in tarile dezvoltate.

Congresul mondial consacrat retinei, acea membrana foarte fina, de 4-10 milimetri grosime, pe care se formeaza imaginea, se va desfasura in perioada 9-13 septembrie. Specialistii vor aborda degenerescenta maculara, pentru ca este o boala parsiva, tacuta, care afecteaza peste 12% din persoanele de peste 50 de ani. O data cu inaintarea in varsta se produc leziuni la nivelul maculei, o mica zona aflata in partea posterioara a globului ocular.
Pierderea vederii in urma degenerescentei maculare apare din cauza distrugerii celulelor pentru vederea diurna, care se gasesc in structura maculei. Cel mai important factor de risc in aparitia degenerescentei maculare este, din pacate, unul care nu poate fi controlat: inaintarea in varsta. La declansarea bolii contribuie insa si predispozitia genetica, dar si factori de mediu, precum expunerea la soare sau tutunul. Jumatate dintre persoanele care sufera de aceasta boala la un ochi prezinta riscul de a avea aceeasi problema si la celalalt ochi.
SEMNE. Care sunt simptomele degenerescentei maculare? Ele difera, in functie de forma bolii. Pacientii cu degenerescenta maculara uscata (90% din cazuri), in care se atrofiaza tesutul retinian, incep sa vada deformat liniile drepte, apoi boala evolueaza pe parcursul mai multor ani catre pierderea vederii centrale. Insa nu toate cazurile ajung la pierderea totala a vederii, explica dr. Didier Ducournau, presedintele Societatii Europene de Chirurgie Vitroretiniana, sub egida careia se organizeaza Congresul de la Cannes.
In cazul degenerescentei maculare umede, provocata de sange-
rarea vaselor de la nivelul maculei, scaderea acuitatii vizuale apare brusc, iar daca nu se instituie rapid tratamentul, pacientul isi pierde vederea. Pana nu demult, pacientii afectati de aceasta forma a bolii nu beneficiau de un prognostic favorabil. Dar, datorita dezvoltarii recente a unor tratamente revolutionare - chirurgie cu laser, medicamente de protectie vasculara - pacientii au sansa de a tine boala sub control.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.