Doua persoane de origine romana si-au pierdut viata in urma furtunii deosebit de violente care s-a abatut, duminica, asupra capitalei ungare, a anuntat, ieri, consulul roman la Budapesta, Marian Ursut, citat de Mediafax. Autoritatile au recuperat, lu
Doua persoane de origine romana si-au pierdut viata in urma furtunii deosebit de violente care s-a abatut, duminica, asupra capitalei ungare, a anuntat, ieri, consulul roman la Budapesta, Marian Ursut, citat de Mediafax. Autoritatile au recuperat, luni seara, din Dunare corpul neinsufletit al Zsuszannei Vig Szegedi, in varsta de 47 de ani, disparuta inca de duminica, impreuna cu sotul sau, de la bordul unui vas de croaziera care naviga pe fluviul ce traverseaza Capitala ungara, a afirmat Ursut, precizand ca echipele de salvare continua operatiunile de cautare a barbatului. Anterior, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti anuntase ca un cetatean roman, identificat drept Kiss Janos, din Salaj, si-a pierdut viata la Budapesta, strivit de un copac smuls din radacini. Fiica acestuia, in vasta de 28 de ani, se afla, in prezent, internata la sectia de ortopedie a unui spital din Budapesta, dupa ce a suferit o fractura, a precizat, ieri, consulul Ursut, potrivit Mediafax. In prezent, bilantul victimelor furtunii din Capitala ungara se ridica la patru persoane, dintre care doua de origine romana. Premierul Ferenc Gyurcsany a transmis, luni, condoleante familiilor persoanelor care au murit in urma furtunii. Gyurcsany a multumit, totodata, tuturor membrilor serviciilor de salvare implicate in operatiunile care au urmat dezastrului soldat cu moartea a patru persoane si ranirea altor aproximativ 500.
Avertizare ignorata
Oficiul national de meteorologie din Ungaria a transmis serviciului de gestionare a situatiilor de criza un mesaj de avertizare in legatura cu furtuna care s-a produs duminica, dar mesajul nu a fost citit la timp, au anuntat, ieri, autoritatile de la Budapesta, preluate de Mediafax. Potrivit unui oficial din cadrul Biroului premierului, insarcinat cu ancheta privind consecintele furtunii, Oficiul National de Meteorologie (OMSZ) transmisese un mesaj de avertizare in legatura cu iminenta producerii unei furtuni violente serviciilor de gestionare a situatiilor de criza. Mesajul fusese expediat inainte de inceperea focului de artificii organizat cu ocazia Zilei Nationale a Ungariei si programat pentru orele 21.00 (22.00, ora Romaniei), insa a fost citit cu intarziere, a dezvaluit Gyorgy Szilvasy. Ancheta a relevat de asemenea faptul ca politistii si pompierii au cerut organizatorilor sa intrerupa spectacolul. Organizatorii au acceptat intreruperea festivitatilor in jurul orei locale 21.10, insa ulterior au decis reluarea acestora. Societatea care a organizat focul de artificii a respectat legislatia ungara in materie, iar consecintele dezastruoase ale ceremoniei au fost provocate exclusiv de furtuna violenta, a subliniat, insa, responsabilul ungar. Pe de alta parte, Politia Capitalei a fost avertizata cu numai 20 de minute inaintea spectacolului de artificii si nu a avut timp sa-i evacueze pe participanti, a precizat Szilvasy. Festivitatile nocturne au fost anulate in alte orase din Ungaria, in urma avertizarii meteo, aminteste Mediafax.
Guvernul Gyurcsany criticat
Guvernul ungar a fost criticat, ieri, pentru ca a permis desfasurarea spectacolului cu focuri de artificii de duminica, in pofida alertei meteorologice care avertiza cu privire la iminenta unei furtuni puternice. Partidul de Opozitie Fidesz si presa au exercitat presiuni asupra premierului Ferenc Gyurcsany, cerandu-i sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce s-a intamplat. Fidesz ii reproseaza in special ca l-a insarcinat pe Gyorgy Szilvasy, un oficial din cadrul Biroului premierului, cu efectuarea unei anchete in acest caz, desi tot el a organizat focurile de artificii. Gyurcsany este criticat, de asemenea, pentru ca a aparut in public abia luni dupa-amiaza pentru a-si prezenta condoleantele. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.