Turneul International de polo al Romaniei, dotat cu Trofeul Romtelecom, a dat castig de cauza, la actuala editie, reprezentativei tarii noastre. A fost, de fapt, un minicampionat continental, de vreme ce au tinut sa participe patru din cele mai valor

Turneul International de polo al Romaniei, dotat cu Trofeul Romtelecom, a dat castig de cauza, la actuala editie, reprezentativei tarii noastre. A fost, de fapt, un minicampionat continental, de vreme ce au tinut sa participe patru din cele mai valoroase team-uri de polo din Europa; interesate, desigur, sa foloseasca intrecerea de la bazinul din Stefan cel Mare ca ultim prilej de a-si testa loturile pentru campionatul continental propriu-zis, care va debuta pe 1 septembrie la Belgrad. Participarea selecta la competitie a avut ca suport si o afluenta neobisnuita de spectatori (in toate cele 5 zile ale intrecerilor tribunele au fost arhipline!), in conditiile in care Capitala a trait sub cosmarul unei canicule sufocante! Spre sansa lor, spectatorii n-au regretat deplasarea la bazin, toate meciurile oferind spectacole extrem de interesante, nelipsite de momente de suspans, dar si cu satisfactia de a aplauda de fiecare data victoriile tricolorilor romani. Poloistii nostri au concurat pe undeva cu obligatia morala de a se reabilita dupa o evolutie sub asteptari, cu doar doua saptamani in urma, la semifinalele Ligii Mondiale de la Portugalese - Spania. Acolo unde "elevii" profesorului Vlad Hagiu isi propusese initial sa ocupe unul din cele doua pozitii care le-ar fi asigurat participarea la finala Ligii Mondiale de la Atena din 2-6 august. Dar cu totul surprinzator, sportivii romani nu numai ca au ratat prezenta lor in ultimul act al LM, ci au trecut cu regularitate pe langa victorie, in toate cele 5 meciuri sustinute. La Portugalete, cum am aflat, a fost inainte de toate o problema de adaptare, echipa tarii noastre "prinzand" o perioada mai putin fasta. Oricum, evolutia ei a fost cu totul alta decat in concursurile internationale prcedente in care isi inscrisese reusite remarcabile asupra reprezentativelor Italiei, Germaniei si Greciei. Acum, cu acestea poloistii romani aveau sa se reintalneasca si la Bucuresti.

Cu dreptul, inca din start!
Meciul de debut i-a pus fata in fata pe poloistii nostri cu cei din echipa squadrei azzurra. Foarte bine motivati, jucatorii pregatiti de Vlad Hagiu au avut initiativa in majoritatea reprizelor (3-2, 0-1, 3-3, 3-1), adjudecandu-si victoria cu un meritat 9-7, ca urmare a golurilor finalizate de Georgescu, Iosep si C. Radu - cate doua, Matei, Eduard si Musat. Italienii, care n-au facut deplasarea la Bucuresti doar pentru... schimbarea aerului, au avut cel mai eficace titular in Fiorentini, care de altfel au si reusit sa "perforeze" poarta aparata de Robert Dinu, de patru ori... A urmat meciul cu Germania, aparent mai usor. In realitate, insa, "nemtii" au reprezentat un adversar extrem de tenace. Dupa o prima repriza egala (2-2) ai nostri, fara o concentrare suficienta aveau sa fie condusi in repriza secunda (3-4). Poate si pe fondul eliminarii unuia dintre jucatorii nostri. Se ajunsese la un moment dat la scorul de 6-3 pentru Germania! A fost necesara interventia ferma a lui Hagiu spre a-i trezi pe poloistii nostri la realitate. A si reusit, de vreme ce repriza a treia a apartinut net echipei Romaniei (4-1), mai ales si cu contributia lui Cosmin Radu, dar si a lui Musat, Bonca si Edi Andrei. Deruta in randul adversarilor, chiar daca la un moment dat s-a ajuns la 9-9. Dar finalul a apartinut sportivilor nostri, care s-au desprins in castigatori, prin golurile "semnate" de Georgescu din voleu si Musat - trasor de la 8 metri!

Cu ibericii, cea mai categorica victorie...
Dupa 9-7 cu Italia si 11-10 cu Germania, reprezentativa Romaniei si-a dorit continuarea parcursului in aceeasi maniera. Sigur, cu gandul de a se revansa, in disputa cu ibericii, dupa acel 7-8 (discutabil!) din meciul pentru locurile 5-6 la mondialele de anul trecut de la Montreal. Spania? Campioana olimpica in 1996 la Atlanta, dubla campioana a lumii in 1998 si 2001! E adevarat ca ibericii n-au trimis la Bucuresti chiar prima garnitura. Totusi, fata de valoarea de ansamblu a lotului spaniol, diferenta nu este prea mare. Cu doi asi in maneca, Florin Bonca si Andrei Iosep, poloisti care evolueaza de mai multi ani in campionatul spaniol, in echipa din Mataro, nationala Romaniei si-a putut face jocul, exersand o suita de scheme, interesata fiind mai ales de faza defensiva. 5-3 in prima repriza, apoi 4-2, dupa aceea 3-0. Si, ca si cum n-ar fi fost de ajuns, 5-1 in repriza finala. Spectatorii au putut urmari si aplauda intre alte momente - spectacol din acest meci, cele trei parazi consecutive ale portarului nostru, Bertini Nenciu, in repriza a III-a. Principalii marcatori: E. Andrei - 3, A. Matei, R. Georgescu, Dunca, Negrean si Musat, fiecare cu cate doua goluri. Destul de echilibrat, in schimb, meciul cu Slovacia, viitoare adversara a nationalei noastre in grupele europenelor de la Belgrad. Poloistii slovaci s-au remarcat din start prin duritati (uriasul Florin Musat a primit un pumn in plina figura, care i-a provocat o plaga deschisa la nas) reusind sa incheie in avantaj repriza I (3-2). In continuare, insa, poloistii nostri au preluat initiativa, incheind in avantaj urmatoarele doua reprize, cu 5-2 si 3-1. Catre finalul meciului a mai fost un moment cald, o incaierare a jucatorilor nostri cu cei ai antrenorului Vidumanski, dupa un fault comis de Ghiban. A fost doar un scurt moment de deruta, pentru ca poloistii romani au revenit la carma jocului, cu G. Georgescu, Busila si Bonca mai ales, in mare verva.

Ultimul, dar si cel mai asteptat meci!
Avea sa fie cel cu Grecia, medaliata cu bronz la ultimele campionate mondiale. Tehnicianul elevilor, Alesaandro Campagna a adus la Bucuresti tot ce a avut mai in forma, in frunte cu fratii Afroudakis, care dupa primul sfert de oras au condus cu 3-2! Dar, in actul secund al meciului a intrat in prim-plan "spaniolul" Andrei Iosep, cu o tripla in numai 5 minute! La pauza, scorul arata 6-5 pentru noi. Totusi se anunta un meci aspru, incat trebuia sporita cadenta actiunilor ofensive. Si au facut-o ai nostri, mai intai Kadar, apoi Dunca, urmati de Bonca si Edi Andrei. Cu 3-1 in repriza a III-a si 1-1 in ultima s-a ajuns la un linistitor 10-7.
Tribunele in picioare au aplaudat acest serial de victorii romanesti, care reconfirma valoarea scolii romanesti de polo. Bucuros si el, Vlad Hagiu si-a felicitat intregul lot, pe toti cei 15 jucatori care au participat la acest turneu.
Un turneu castigat fara drept de apel, dar care a lasat pe undeva un gust amar, dintr-un motiv aparent minor: membrii echipei n-ar fi primit - cum se cuvenea - strictul echipament necesar, halate si papuci, in speta slapi, astfel ca asa cum a tinut sa sublinieze Cosmin Radu, declarat cel mai valoros poloist al turneului, "papucii ni i-am cumparat noi, sportivii, cand am fost in Spania...". Si inca un jucator roman remarcat: Bertini Nenciu, considerat cel mai bun goalkeeper. Asa sa fie si mai departe!

Stiti ce premiu, in bani, a fost rasplata pentru poloistii romani, dupa acest stralucit succes? Fiecare cate 10 milioane de lei (vechi). O bagatela financiara, daca o comparam cu ceea ce primesc alti sportivi specializati intr-o disciplina cu un travaliu sensibil mai redus. De unde rezulta ca nu avantajele materiale (care, iata, nu exista!) ii tin legati pe acestia admirabili sportivi de polo, ci dorinta si ambitia lor de a dovedi ca si in acest sport olimpic Romania poate avea de spus un cuvant. Asa cum l-a spus anul trecut la mondialele din Canada si cum vor sa-l mai spuna si luna viitoare in Capitala Serbiei, la europene. Pana atunci insa lotul lui Vlad Hagiu va mai efectua un ministagiu de pregatire in comun cu echipa tarii gazda. Mai mult o modalitate de a mentine jucatorii in priza; "Nu urmaresc altceva prin testale dinaintea europenelor decat de a gasi cea mai buna formula de joc si implicit o strategie care sa raspunda calitatilor jucatorilor mei.. Totodata perspectivei de a incheia si la Belgrad intre fruntasii competitiei. Nu neaparat pe podium. Totusi, nu prea departe de acesta...". Este concluzia lui Vlad Hagiu, dupa turneul de la Bucuresti. De semnalat faptul ca in afara de prezenta la CE de la Belgrad, nationala de polo a tarii noastre si-a asigurat participarea si la CM din 2007 din Austria.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.