Ascensiunea deficitului de cont curent al balantei de plati pare ca nu poate fi oprita, acest indicator inregistrand, dupa primele sase luni ale anului, un nivel de 4,17 miliarde de euro, in crestere cu 40,1% comparativ cu soldul negativ raportat in
Ascensiunea deficitului de cont curent al balantei de plati pare ca nu poate fi oprita, acest indicator inregistrand, dupa primele sase luni ale anului, un nivel de 4,17 miliarde de euro, in crestere cu 40,1% comparativ cu soldul negativ raportat in primul semestru din 2005.
Principalul factor de dezechilibru a ramas balanta comerciala, schimburile de bunuri determinand un deficit de 4,38 miliarde de euro, in crestere cu 42,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Doar serviciile si transferurile curente contrabalanseaza destul de timid deficitul comertului cu bunuri. Astfel, soldul pozitiv al serviciilor a ajuns la 91 milioane de euro, desi in zona transporturilor se pastreaza pe minus (de 127 milioane de euro la 31 iunie a.c.) , iar pe segmentul de turism s-a consemnat doar un plus de 10 milioane de euro. Contul curent inregistreaza deficite in crestere si la capitolul venituri, unde sunt incluse ca iesiri, din urma cu doi ani, si profiturile reinvestite de nerezidenti. Soldul negativ a urcat in perioada analizata cu 11,2%, pana la 1,43 miliarde euro. Transferurile curente se pastreaza insa sub nivelul de anul trecut, cu toate ca intrarile, de 1,91 miliarde de euro, au depasit cu 5% remiterile din primul semestru 2005.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.