Majoritatea romanilor (69,3%) s-au pronuntat, in luna august, pentru retragerea trupelor romanesti din Irak, cu doua procente mai multi fata de luna iulie, cand 67% se declarau de acord cu aceasta initiativa. Conform datelor unui sondaj realizat in p
Majoritatea romanilor (69,3%) s-au pronuntat, in luna august, pentru retragerea trupelor romanesti din Irak, cu doua procente mai multi fata de luna iulie, cand 67% se declarau de acord cu aceasta initiativa. Conform datelor unui sondaj realizat in perioada 4 -12 august 2006 de IMAS, numai 20,1% din populatie ar vota pentru mentinerea militarilor romani in Irak, in conditiile in care 5,5% nu s-ar pronunta pe aceasta tema, iar 5,1% nu au raspuns. Intr-o proportie mare, pentru retragerea trupelor din Irak se pronunta simpatizantii PSD (79%), ai PRM (78%) si ai PNG (73%).
Dintre votantii PNL, partid care a lansat o campanie pe tema retragerii trupelor, 67% s-au declarat in favoarea acestui proces. Conform sondajului, initiativa ar fi sprijinita de 66% dintre sustinatorii UDMR si de 58% dintre simpatizantii PD.
Trei sferturi sunt pro aderare
Daca ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, peste trei sferturi din populatie (76,1%) ar vota "pentru" si numai 13,4% s-ar declara "impotriva". Cele mai numeroase optiuni pro aderare provin dinspre votantii PD (86%), PSD (80%) PNL si UDMR (79% fiecare).
Basescu, mai sarac cu 5%
Din sondajul efectuat in august, IMAS mai comunica faptul ca presedintele Traian Basescu se situeaza pe locul intai in ceea ce priveste increderea acordata de romani personalitatilor politice, obtinand 52% din optiunile repondentilor. La ultima masurare, in luna iulie, la intrebarea privind increderea in principalele personalitati politice din Barometrul Opiniei Politice (BOP), Basescu inregistrase cu cinci procente mai mult - 57%. Mona Musca se afla pe locul al doilea, conform aceluiasi sondaj, cu 44%. Ea a pierdut, de asemenea, cinci procente, de la ultima masurare, in luna aprilie.
Conform IMAS sondajul din august a fost realizat pe un esantion de 1249 de persoane selectate aleator, reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.