UK Biobank, un proiect care consta in colectarea de mostre de ADN de la 500.000 de persoane pentru a detecta factorii genetici care favorizeaza aparitia bolilor mortale, a demarat marti, in Marea Britanie, acesta fiind cel mai mare experiment medical
UK Biobank, un proiect care consta in colectarea de mostre de ADN de la 500.000 de persoane pentru a detecta factorii genetici care favorizeaza aparitia bolilor mortale, a demarat marti, in Marea Britanie, acesta fiind cel mai mare experiment medical din lume, transmite Reuters. In urma succesului inregistrat de faza pilot a proiectului, care a durat trei luni si la care au participat 3800 de persoane din zona orasului Manchester, proiectul UK Biobank a fost extins la nivel national.
Pe parcursul urmatorilor patru ani, cercetatori stiintifici si experti medicali vor colecta probe de urina si de sange de la voluntari cu varste cuprinse intre 40 si 69 de ani. Aceste probe ii vor ajuta pe cercetatori sa stabileasca factorii genetici care stau la baza bolilor cele mai frecvente precum cancerul, diabetul, dementa, maladiile cardiace si problemele ar-ticulatiilor. "In deceniile care vor urma, resursele UK Biobank vor oferi cercetatorilor din intreaga lume explicatii importante in ceea ce priveste cele mai suparatoare boli" care apar dupa 40 de ani, a declarat intr-un comunicat profesorul Rory Collins, coordonator principal al acestui studiu.
Cartografierea genomului uman, in 2000, a deschis o poarta catre analiza detaliata a genelor, dar expertii nu au reusit sa inteleaga pe deplin cum interactioneaza acestea cu stilul de viata si mediul inconjurator, pentru a determina care sunt motivele pentru care unele persoane se imbolnavesc si altele isi pastreaza sanatatea dupa o anumita varsta. Pe termen lung, cercetatorii sunt de parere ca acest proiect contribuie la o mai buna prevenire, diagnosticare si tratare a bolilor. Ei vor incerca sa afle pe baza acestor date si de ce anumite persoane reactioneaza diferit la medicamente. Se asteapta sa fie colectate aproximativ 10 milioane de mostre de la o jumatate de milion de voluntari. Datele genetice vor fi insotite de informatii in legatura cu sanatatea pacientilor. Cercetatori din intreaga lume vor avea acces la informatiile de la UK Biobank, dar va exista un sistem de securitate strict care va proteja identitatea participantilor la acest studiu. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.