Consiliul Superior al Magistraturii a abordat in sedinta de ieri problema barourilor paralele create de avocatul Pompiliu Bota, in raport de amenintarile barourilor traditionale ca vor intra in greva in luna septembrie a.c. daca Justitia nu va lua in
Consiliul Superior al Magistraturii a abordat in sedinta de ieri problema barourilor paralele create de avocatul Pompiliu Bota, in raport de amenintarile barourilor traditionale ca vor intra in greva in luna septembrie a.c. daca Justitia nu va lua interzice functionarea barourilor paralele. Punctul de vedere al Directiei legislatie a CSM prezentat ieri a fost ca institutia garant al independentei judecatoresti nu are in atributii "analizarea modalitatii de infiintare a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si nici a activitatii pe care aceasta o desfasoara". Cazul a fost insa dezbatut in plen de membrii CSM, care au avut reactii foarte diferite. O pozitie vehementa, lipsita de impartialitate, in sens potrivnic barourilor lui Bota, a avut-o procurorul Liviu Dascalescu, caruia i-a tinut isonul si vicepresedintele Consiliului, Cristian Deliorga. Ministrul Monica Macovei s-a exprimat pe holurile CSM ca va face un dialog cu reprezentantii procurorilor si avocatilor pe aceasta tema si a apreciat ca problema barourilor paralele "s-a agravat in timp prin nerezolvare".
O varianta de solutionare a problemei
La polul opus s-a situat judecatorul Anton Pandrea, de la Inalta Curte, care a afirmat ca barourile lui Bota functioneaza in baza unei hotarari judecatoresti "care buna sau rea trebuie respectata, inclusiv de CSM". Pandrea si cu Nicolae Popa, presedintele instantei supreme, au opinat ca o varianta de solutionare a problemei ar fi o decizie a Inaltei Curti, in urma promovarii de catre Procurorul General a unui recurs in interesul legii, ar putea stabili definitiv legalitatea functionarii barourilor lui Pompiliu Bota. In final, CSM a decis amanarea pentru luna septembrie a rediscutarii problemei barourilor paralele, dupa ce avocatii vor purta discutii cu reprezentantii magistratilor.
Pana in prezent, 35 de instante din intreaga tara au dat sentinte definitive, prin care au confirmat solutiile de neincepere a urmarii penale date de procurori in cazurile in care avocatii paraleli ai lui Bota au fost tinta unor plangeri penale formulate de avocatii traditionali. Totodata exista 81 de solutii de NUP date de procurori pe aceleasi considerente - ceea ce atesta ca avocatii lui Bota profeseaza legal, barourile paralele avand la baza o hotarare judecatoreasca irevocabila.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.