Statiunea Balvanyos este situata pe versantul sudic al Muntilor Bodoc, fiind una dintre cele mai noi statiuni dezvoltate in Romania. Fiind la o altitudine de 840-950 m, are un climat moderat, cu aer puternic ozonat, ce imediat te imbie sa opresti in
Statiunea Balvanyos este situata pe versantul sudic al Muntilor Bodoc, fiind una dintre cele mai noi statiuni dezvoltate in Romania. Fiind la o altitudine de 840-950 m, are un climat moderat, cu aer puternic ozonat, ce imediat te imbie sa opresti in aceasta zona.
Imediat esti intampinat de o imagine tipic secuiasca a personalului de aici, ce te serveste in costum national cu bucate alese, de la supa de chimen, papricas, gulas, supa de varza alba cu smantana, ciorba de fasole servita in paine pana la salate de ciuperci murate. Balvanyos s-a format din contopirea a trei colonii de bai, care au functionat de demult. Cea mai veche este cea care se situeaza in pasul Balvanyos: Pucioasa din Turia (cuvantul "pucios" se refera la mirosul urat al hidrogenului sulfurat), deoarece in pestera Pucioasa din Turia s-au acumulat gaze terapeutice, pe peretele sau gasindu-se picaturi de "vitriol", care sunt folosite de oameni pentru vindecare. Pensiunea Cetate are o capacitate de cazare de 50 de locuri, unde iti poti gasi o camera cu pat dublu la 80 de RON. Dar, daca ai ajuns, nu stai prea mult pe ganduri si, imediat, pornesti in cautarea locului de tratament, a mofetelor, unde ajungi pe un drum forestier de circa trei minute de mers pe jos. Mofetele folosite in baile uscate cu gaz se dovedesc a fi factori curativi naturali pentru cei suferinzi de afectiuni de cord si ale sistemului vascular. In clipa in care cobori in mofeta, trebuie sa mergi incet, sa nu vorbesti, sa nu stai mai mult de trei minute si sa nu te apleci mai mult de nivelul indicat, dupa aceea poti sa incerci mofeta cu apa, in care, in momentul intrarii in apa, nu trebuie sa te misti brusc, pentru ca apa si asa este foarte rece, de nici sa iesi nu mai poti, dar, dupa cinci minute, simti cum te incalzesti si in zonele afectate pielea ti se inroseste. Aceasta cura trebuie repetata de cel putin 10 ori pe zi, probabil la inceput este greu. Tot aici se gasesc mai multe izvoare de apa minerala, care, datorita compozitiei lor chimice, sunt recomandate in tratamentele stomacale si intestinale. Atat apa, cat si gazul au radioactivitate naturala relativ mare, iar aerul ozonat si bogat in ioni negativi transforma locul intr-o oaza linistita. La Balvanyos te poti trata de afectiuni cardiovasculare (hipertensiune arteriala, insuficienta mitrala si aortica compensata, arteriopatii periferice prin arteroscleroza, varice), afectiuni asociate (nevroza astenica, afectiuni reumatismale degenerative si abarticulare, boli profesionale).

Povestea cetatii
Un alt punct de atractie este si Cetatea Balvanyos, una dintre cele mai vechi cetati ale regiunii, unde se aflau odinioara, pe vremea domniei Sfantului stefan, templele paganilor. Cu ocazia sapaturilor arheologice, aici s-au gasit margele din vremea romanilor, dar si sulite din fier, chei vechi, ceramica medievala. Se crede ca a fost construita in secolele XI-XII. Turnul din mijloc este cel mai vechi turn. Dupa construirea acestuia a urmat si cea a peretilor interiori, apoi cea a peretilor exteriori ai cetatii. De altfel, se si vede ca in timpul explorarii acestei zone, partea exterioara este ceva mai solida, iar cea interioara deja se degradeaza. Desi traseul este de o ora, marcat cu puncte galbene, este putin cam greoi, inainte de a ajunge in varful cetatii dai de tufe de zmeura, iar cei mai temerari se pare ca au facut si foc pentru picnic. De sus se vede toata statiunea, care a inceput sa se dezvolte, intesata cu mici vilisoare, pensiuni inconjurate de cabanute, inundate intr-o baie de flori, ce cresc precum ciupercile dupa ploaie. La coborare, in plina padure dai de un marcaj ce iti indica strandul, ai dori la un moment dat sa fie aproape, dar nu-i chiar asa. Daca auziti un zgomot de motor, sa nu credeti ca se taie padurea, mai ales cand zgomotul se apropie, tinerii se intrec in acrobatii cu motocicletele. Un alt punct de atractie il reprezinta "pesterile" adancite in blocurile vulcanice ale dealului Pucioasa. In cele mai multe cazuri sunt rezultatele muncii oamenilor, pentru ca au fost scorburi ale minelor sulfurice.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.