Circa 60 la suta din retelele de furnizare a apei potabile din orasul Bicaz sunt din azbociment, ele putand fi inlocuite cel mai devreme in anul 2008, dupa cum ne-a confirmat viceprimarul Mihai Sapunaru. Azbestul, unul dintre componentele materialulu
Circa 60 la suta din retelele de furnizare a apei potabile din orasul Bicaz sunt din azbociment, ele putand fi inlocuite cel mai devreme in anul 2008, dupa cum ne-a confirmat viceprimarul Mihai Sapunaru. Azbestul, unul dintre componentele materialului de constructie, este cancerigen, el fiind interzis in Statele Unite si Uniunea Europeana, urmand sa fie scos in afara legii si in Romania, incepand cu 1 ianuarie 2007.
Pulberile si particulele de azbest pot provoca tumori cangerine, prin inhalare sau inghitire timp indelungat.
Tumorile provocate de azbest se localizeaza la nivelul plamanilor, al vezicii urinare si al aparatului digestiv, conform precizarilor facute de Doinita Vararu, seful Sectiei Oncologice din cadrul Spitalului Judetean de Urgente Neamt. In evidentele de specialitate au fost inregistrate doar in primul semestru ale anului in curs, 45 de cazuri noi de cancer, provenite din zona arondata Spitalului orasenesc Bicaz, cu 16 mai mult fata de perioada similara a anului trecut. Raportata la populatia arondata Spitalului Bicaz, incidenta cazurilor noi de cancer este de 2,874 cazuri noi la mia de locuitori in primele sase luni ale anului, in crestere la 1,849 cazuri noi la o mie de locuitori.
Fata de restul judetului Neamt, Bicazul are o incidenta a cazurilor noi de cancer mai mare decat media inregistrata in primele sase luni, care a fost de 2,821 cazuri noi la mia de locuitori.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.