In fata resedintei premierului israelian Ehud Olmert (foto), continua manifestatii impotriva trio-ului Olmert-ministrul Apararii Peretz si comandantul Tzahal generalul Dan Halutz de a-si da demisia. Manifestantii nu sunt multi, ieri au fost 200, dar
In fata resedintei premierului israelian Ehud Olmert (foto), continua manifestatii impotriva trio-ului Olmert-ministrul Apararii Peretz si comandantul Tzahal generalul Dan Halutz de a-si da demisia. Manifestantii nu sunt multi, ieri au fost 200, dar mass-media il consemna, si multi analisti politici si militari comenteaza fenomenul.
Hotararea 1701 a Consiliului de Securitate ONU a impus incetarea focului intre fortele Hezbollah si armata israeliana, dar e evident ca militarii sunt nemultumiti de incetarea razboiului, iar in societatea israeliana se aud voci din ce in ce mai puternice care solicita instituirea unei Comisii statale de ancheta. Dupa cinci saptamani de lupte fortele Hezbollah nu au fost spulberate si prestigiul lui Hassan Nasrallah a crescut enorm in lumea araba.
Unde a gresit guvernul israelian? Intrebarea aceasta a inceput sa circule din primele zile ale ostilitatilor dintre Israel si-Hezbollah. Ceva nu functiona cum trebuie, rezistenta fortelor Hezbollah era mai mare decat se astepta, prea multi soldati israelieni morti sau raniti, o racheta anti-tanc necunoscuta scoteau prea usor din functie mastodontii "Markhava 4", tancul socotit inexpugnabil, ploaia de katiuse a continuat cu aceeasi intensitate pe toata durata razboiului, iar fluxul de refugiati din nordul Israelului nu a fost absorbit multumitor de interiorul tarii, si cea mai importanta intrebare e adresata Executivului politic: de ce a fost impiedicata armata sa atace si sa ocupe rapid zona pana la raul Litani? Ministrul Apararii Amir Peretz a infiintat o comisie care a inceput sa cerceteze aspectul militar al razboiului din Liban, numindu-l pe generalul (in rezerva) Shahak in fruntea acestei comisii pe generalul (in rezerva) Lipkin-Shahak, fostul comandant al Statului Major Tzahal. Exista insa obiectii fata de intentia armatei de a fi cercetata de catre ea insasi, asa ca premierul Ehud Olmert nu va avea alta solutie decat aceea de a numi o Comisie statala de cercetare a tuturor aspectelor, militare si politice, ale razboiului din Liban. Deocamdata, Raportul preliminar publicat ieri de o subcomisie a Knessetului (Parlamentul israelian), in fruntea careia se afla laburistul Ami Ayalon, stabileste ca Guvernul Olmert a gestionat gresit situatia de pe frontul intern, mobilizarea rezervistilor s-a facut tarziu, integrarea lor in cadrul unitatilor aflate in lupta s-a facut cu incetinitorul, iar planul secret "Economia de Urgenta" care prevedea masurile de mobilizare a civililor n-a fost aplicat.
Israelul ne invita la Finul
Israelul ar saluta o eventuala decizie a Romaniei de a participa la Forta internationala ONU din Liban (FINUL), a declarat, ieri, ambasadorul israelian la Bucuresti, Rodica Radian Gordon, citat de Mediafax. Forta internationala trebuie sa aiba un mandat puternic, iar guvernul libanez trebuie sa beneficieze de sustinerea acesteia in vederea exercitarii suveranitatii asupra teritoriului national, a adaugat inaltul diplomat israelian. Rezolutia 1.701 a Consiliului de Securitate al ONU prevede desfasurarea unei forte internationale cu pana la 15.000 de membri in sudul Libanului, insotita de dislocarea in zona a armatei libaneze, precum si dezarmarea gruparii Hezbollah. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.