China si Chile au semnat un nou pact comercial, care reprezinta primul acord de liber schimb pe care Beijingul il incheie cu o tara din America de Sud. Acordul, pe care presedintele chilian Michelle Bachelet il numeste o "piatra de hotar" pentru tara
China si Chile au semnat un nou pact comercial, care reprezinta primul acord de liber schimb pe care Beijingul il incheie cu o tara din America de Sud. Acordul, pe care presedintele chilian Michelle Bachelet il numeste o "piatra de hotar" pentru tara pe care o conduce, pare a fi raspunsul firesc la complementaritatea celor doua economii.
In timp ce China are nevoie de tot mai multe resurse naturale, Chile are nevoie de piete de desfacere.
In cautarea de noi surse de materii prime, China isi indreapta atentia tot mai mult spre economiile in curs de dezvoltare, cum sunt cele din America de Sud, de la care ar putea importa metale, de exemplu, la preturi convenabile. Chile detine unele dintre cele mai importante rezerve de metale din lume, printre care cuprul este de mare interes pentru chinezi, cei mai mari consumatori ai acestui metal din lume.
In schimb, China va oferi un acces mai mare la pietele sale de desfacere pentru producatorii chilieni. Dupa cum informeaza BBC, prin noul acord, 92% dintre exporturile chiliene spre China vor fi scutite de taxe, iar 50% dintre exporturile din China vor intra la randul lor liber in Chile. Anul trecut, exporturile chiliene spre China au fost in valoare de 4,6 miliarde de dolari, in vreme ce cele chineze inspre Chile s-au ridicat la 2,5 miliarde de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.