Exportatorii romani de vinuri incep sa faca din ce in ce mai greu fata concurentei impuse de piata de profil occidentala. Astfel, in primele cinci luni ale anului curent, exporturile au inregistrat o scadere cu circa 56%, comparativ cu perioada simil

Exportatorii romani de vinuri incep sa faca din ce in ce mai greu fata concurentei impuse de piata de profil occidentala. Astfel, in primele cinci luni ale anului curent, exporturile au inregistrat o scadere cu circa 56%, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Daca in prima parte a anului 2005 Romania exporta 166.821 hl, in intervalul ianuarie-mai 2006, cantitatea de vin destinata exportului a scazut la 80.635 hl. Diminuarea accentuata a nivelului exporturilor de vin a condus la o expansiune a cantitatii de vin importate. In primele cinci luni ale anului in curs, importurile de vin s-au majorat de 42 de ori fata de aceeasi perioada din 2005, pana la o cantitate de 330 mii de hl. Aceasta reprezinta circa 10% din volumul total de vin comercializat in Romania si a avut o valoare de peste 1 mil. de euro.
Scaderea exporturilor este vizibila si in regiunea Vrancei, care a devenit un exportator din ce in ce mai neimportant de vinuri imbuteliate si vrac. Conform statisticilor Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea, in 2005 exporturile de vin s-au situat la jumatate fata de toamna lui 2004, iar perspectivele exporturilor in 2006 sunt, de asemenea, sumbre.
Astfel, in 2005 din Vrancea au plecat spre Canada, Marea Britanie, Italia, Cehia, Germania, Belgia, Olanda, Israel, Elvetia, Slovacia si Statele Unite ale Americii 98.778 sticle de vin si 900 hectolitri de vin varsat, in conditiile in care in 2004 au plecat spre aceleasi destinatii 151.192 sticle de vin si 3.020 hectolitri de vin vrac.
Cel mai mare exportator de vinuri din judet a fost, in ultimii doi ani, Vincon SA Vrancea, care in 2004 a exportat 140.686 sticle de vin, iar anul trecut doar 96.078 sticle.
Un alt exportator important a fost si Veritas SA Panciu, care in 2004 a exportat 6.390 sticle de vin imbuteliat si 4.116 sticle de sampanie. Anul trecut, compania a exportat doar 2.700 sticle de sampanie.

Vinexport comercializeaza vin spaniol sub brand propriu

Desi inainte de 1989 Vinexport SA era cel mai mare exportator de vinuri din judet, societatea a sistat activitatea de exporturi. In acest an, proprietarii combinatului au luat decizia de a importa 6 milioane litri vin din Spania pe care il comercializeaza sub brand-urile proprii.
Liviu Jitea, proprietarul combinatului de vinificatie Vinexport, sustine ca a cumparat vinul din Spania la pretul de 0,65 lei/litru si ca in aceasta toamna, probabil, nu va mai cumpara niciun kilogram de struguri din productia interna.
"Am adus din Spania un vapor de vin pentru imbuteliat. Este un soi mediteranean care costa 0,65 lei /litrul. In Romania, un litru de vin se obtine din 1,7 kilograme de struguri, iar mai jos de 0,45 lei/kilogramul nu se vor cumpara strugurii anul acesta", a declarat Liviu Jitea, pentru Rompres.
Imbutelierea vinului adus din Spania este mult mai profitabila decat cumpararea strugurilor de la podgorenii vranceni, a afirmat Jitea. "In occident, in supermarket-uri, litrul de vin este 0,55 euro. La noi, nu gasesti vin sub 1,5 euro. Acum va fi", a precizat omul de afaceri.

DADR Vrancea vrea sa contracareze importul masiv facut de Vinexport

Oficialii din cadrul DADR Vrancea au gandit deja o strategie pentru a contrabalansa importul masiv de vinuri operat de Vinexport. Directorul Directiei Agricole, Costica Neata, sustine ca a luat legatura cu omologii sai din judetele din Moldova si le-a propus acestora sa vina in Vrancea pentru a cumpara struguri din recolta aferenta anului 2006.
"Preocuparea noastra este ca viticultorii sa obtina anul acesta un pret bun la struguri. Noi speram ca pretul strugurilor sa fie 1 leu/kilogram", a declarat Costica Neata. El spune ca, cel mai probabil, se vor gasi in judetele Neamt si Bacau cumparatori de struguri de vin.
In urma cu o luna de zile, s-a negociat un pret de 0,8 lei/kilogramul de struguri, pret acceptat si de catre podgorenii vranceni. "Este un pret cu care noi suntem de acord si pe care speram sa-l respecte si procesatorii, cei care cumpara struguri de la noi. Acestia si-au exprimat si ei acordul cu pretul strugurilor", a declarat Valentin Popescu, presedintele asociatiei viticole "Vitis" Panciu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.