Canicula a inceput sa se mai domoleasca in majoritatea tarii incepand din noaptea de duminica spre luni, cand vremea a devenit instabila, incepand din Nord-Vestul tarii, dupa care a cuprins, treptat, toata tara."De marti terminam cu canicula anul ace

Canicula a inceput sa se mai domoleasca in majoritatea tarii incepand din noaptea de duminica spre luni, cand vremea a devenit instabila, incepand din Nord-Vestul tarii, dupa care a cuprins, treptat, toata tara."De marti terminam cu canicula anul acesta si intram in normalul pentru aceasta perioada", a precizat Dumitru Balta, meteorologul de serviciu, din cadrul INMH. In noaptea de duminica spre luni a plouat local in Crisana, Maramures, nordul Transilvaniei si al Moldovei, precum si in zona de munte. In timp ce in sud-estul tarii vremea a inregistrat temperaturi caniculare de pana la 36-37 grade la orele amiezii, in alte zone ploile si-au facut simtita prezenta. Temperaturile maxime s-au situat la 22-32 de grade, mai ridicate in Baragan si Vestul Dobrogei, iar indicele de confort termic (temperatura/ umezeala) a depasit local pragul valoric de 80 in Muntenia si Dobrogea.

Un week-end de foc
Daca ieri a mai adiat vantul dand impresia ca s-a mai racorit un pic, in week-end, mai precis duminica, am avut parte de cea mai "arzatoare" experienta pe anul 2006. Strazile Capitalei erau aproape pustii duminica, la orele amiezii, cand mercurul termometrelor stradale inregistra cu doar doua-trei unitati sub 40 grade Celsius. Pentru cei care au ramas in oras terasele si barurile unde aparatele de aer conditionat s-au turat la maximum au fost o adevarata binecuvantare, mai ales ca in apartamente chiar si seara termometrele indicau 30 de grade. In timp ce unii s-au multumit sa-si inmoaie picioarele sau mainile in fantanile arteziene din Piata Universitatii sau de pe Bulevardul Unirii, trei tineri, imbracati in costume de baie, au intrat in apa Dambovitei, sub ochii unui echipaj de Politie, aflat intr-un autoturism oprit pe Splaiul Independentei.
Singurele locuri animate si luate cu asalt au fost strandurile, o optiune pentru tinerii care nu au reusit sa plece din oras. Zonele racoroase din Parcul Cismigiu, pe de alta parte, au fost pentru persoanele de varsta a treia, alternativa la o deplasare la munte sau pe litoral.
Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului a avertizat prefecturile din 31 de judete cu privire la pericolul producerii de inundatii. Fenomenele vizate sunt scurgerile de pe versanti, torenti si parauri, cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie. Atentionarea meteorologica prevede ca vremea va deveni instabila in toata tara. Pe arii extinse vor fi averse, descarcari electrice, intensificari ale vantului, care vor lua aspect de vijelie. Izolat va cadea grindina. Ploile vor avea si caracter torential, iar cantitatile de apa vor depasi local 25... 30 l/mp. In Maramures, nordul si estul Transilvaniei, Moldova, estul Munteniei, nordul si vestul Dobrogei si la munte, cantitatile de apa vor depasi izolat 50... 60 l/mp.

Vremea tornadelor
Locuitorii comunei bistritene Feldru au avut parte, in noaptea de duminica spre luni, de o furtuna cu aspect de tornada, care i-a lasat fara acoperisuri la case si fara curent electric. Aproximativ 30 de acoperisuri au fost afectate de vantul puternic, dintre care zece trebuie refacute complet.
Peste o suta de case au ramas neelectrificate, dupa ce vantul a produs pagube in reteaua de joasa tensiune, iar unul dintre stalpii de beton a alunecat din fundatie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.