Taxa platite pentru utilizarea infrastructurii de mijloacele de transport marfa cu masa totala autorizata de peste 12 tone va fi cuprinsa, incepand din 2007, intre 100 si 2.354 de lei, in functie de tonaj, de numarul axelor si de sistemul de suspensi
Taxa platite pentru utilizarea infrastructurii de mijloacele de transport marfa cu masa totala autorizata de peste 12 tone va fi cuprinsa, incepand din 2007, intre 100 si 2.354 de lei, in functie de tonaj, de numarul axelor si de sistemul de suspensie al masinii. Potrivit unei hotarari adoptate de Guvern in sedinta de saptamana trecuta, taxa va creste treptat pana in ianuarie 2011. Nivelul taxelor asupra mijloacelor de transport marfa cu masa totala autorizata de peste 12 tone a fost adoptat in conformitate cu angajamentele asumate in negocierile cu Uniunea Europeana, pentru Politica in domeniul transporturilor. Cea mai mica taxa, in valoare de 100 de lei, va fi pentru un autovehicul cu doua axe, care are cel mult 13 tone si sistem de suspensie penumatica sau un echivalent recunoscut al acestuia. Cea mai mare taxa, de 2354 lei, se va aplica pentru vehiculele cu 3 plus 2 axe, cu o masa de peste 40 de tone si cu sistem de suspensie diferit de cel pneumatic. Pentru un vehicul cu doua axe, cu masa de peste 13 tone, dar nu mai mult de 14 tone, se va plati o taxa de 110 lei (in cazul vehiculelor cu un sistem de suspensie pneumatica sau un echivalent recunoscut), respectiv de 218 lei (pentru alt sistem de suspensie).
Sistemul de diferentiere a taxei in functie de greutatea si tipul suspensiei va fi aplicat si in cazul vehiculelor cu 2+1 axe. Astfel, pentru o greutate a vehiculului de peste 12 tone, dar nu mai mult de 14 tone va fi achitata o taxa de 100 lei. In cazul vehiculelor cu o greutate totala de peste 26 tone, dar nu mai mult de 28 tone, taxa ceruta se va ridica la 291 lei, respectiv 428 lei, in timp ce pentru o masa de peste 28 tone, dar nu mai mult de 29 tone va fi impusa o suma de 428 lei, respectiv 517 lei.
In termen de 45 de zile lucratoare de la data intrarii in vigoare, consiliile locale si Consiliul General al Municipiului Bucuresti vor adopta hotarari privind taxa aplicata mijloacelor de transport. Potrivit unor surse citate de Mediafax, la 1 ianuarie 2011 taxele mentionate vor egala nivelul minim al valorilor stabilite pentru comunitatea europeana. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.