Doua campanii, acelasi invingator - PCR Profitand de desfasurarea concomitenta a campaniei electorale pentru alegerea liderilor sindicali, comunistii au colindat tara in lung si in lat, promovandu-si atat candidatii, cat si masura stabilizarii,

Doua campanii, acelasi invingator - PCR

Profitand de desfasurarea concomitenta a campaniei electorale pentru alegerea liderilor sindicali, comunistii au colindat tara in lung si in lat, promovandu-si atat candidatii, cat si masura stabilizarii, promisa de Guvernul Groza. Gazetarii ""Scinteii"", aflati si ei la datorie, au ""vanat"" alaturi de cetateni, ""speculantii"".

Dintr-o intamplatoare sau voita coincidenta, inaintea datei de proclamare a reformei monetare (16 august 1947) au avut loc alegerile pentru desemnarea liderilor sindicali din tara. Ca orice scrutin si cel sindical a fost precedat de o campanie electorala, animata de comunistii de frunte.
IN MIJLOCUL CLASEI MUNCITOARE. Membrii de seama ai conducerii partidului sau din guvern au colindat uzinele si fabricile din Bucuresti si din tara pentru a-i convinge pe muncitori sa voteze comunisti ca lideri sindicali. Totodata, a doua tema din campania electorala a fost mult trambitata reforma monetara. Cine a cerut ""masselor"" sa voteze cu comunistii? Vasile Luca, secretar al CC al PCR, a vizitat Uzinele ""23 August"" (fostele Malaxa), Ana Pauker a fost intampinata cu aplauze si flori de muncitorii de la Societatea de Transport Bucuresti, la Uzina ""Vulcan"" a vorbit Iosif Ranghetz, la SAFFIN - Constanta Craciun, Vasile Vaida vizitase Uzina de Gaz si Electricitate, iar pe Liuba Chisinevschi, Partidul a trimis-o la Filatura de Bumbac. Toti liderii comunisti au facut ""apel la clasa muncitoare sa-si incordeze fortele pentru redresarea economica si stabilizare monetara"".
Fiecare avea pregatita din ""bucataria"" serviciului de propaganda al partidului, o definitie a stabilizarii. Liuba Chisinevschi, de pilda, pe de o parte ii incuraja pe oameni sa munceasca, pe de alta parte le promitea ca o sa fie platiti din banii ""jefuitorilor"". La Ploiesti, pe stadionul central, au fost ascultati Gheorghe Vasilichi si Vasile Luca, ultimul asigurandu-i pe muncitori ca: ""Noi vrem sa nu fie o stabilizare in folosul marilor capitalisti, ci una democratica. (...) Nu putem imbunatati viata poporului fara a lovi in speculanti"". Iar Vasilichi il completa: ""Astazi, patriotismul e munca"".
VANATOAREA DE SPECULANTI. Discursurile pompoase au fost completate de campania de ""demascare a speculantilor"". ""Scinteia"" din 8 august atragea atentia: ""Ni se anunta din Braila ca un grup de speculanti a incercat o ticaloasa manevra de imbogatire rapida pe spinarea populatiei. Prin diferiti agenti au lansat pe piata zvonul ca bancnotele de 1 milion de lei nu ar mai avea putere de circulatie si ca ar fi fost retrase. Unii negustori au refuzat sa mai primeasca aceasta hartie. In schimb, speculantii au inceput sa cumpere bancnote de 1 milion cu 700.000-800.000 lei"". Si revenea indemnul: ""Cetateni! Dati pe mana politiei pe escrocii care lanseaza zvonuri false despre moneta!""
Asadar, oricat de bine pazita se voia a fi actiunea guvernantilor de pregatire a stabilizarii, ca la orice schimbare majora un rol important l-a jucat zvonul. Dupa ce ""secretul"" a devenit public, iar cetatenii au fost chemati, incepand cu 11 august, sa-si preschimbe banii vechi, piata a suferit modificari bruste: s-au inchis magazinele si pravaliile, au disparut marfurile, blocandu-se comertul. De aceea, Ministerul Industriei si al Comertului s-a vazut nevoit sa dea o circulara prin care se impunea ca ""este strict interzisa inchiderea intreprinderilor, magazinelor, depozitelor, pravaliilor sau compartimentelor din piete, etc., precum si sistarea sau intreruperea activitatii comerciale. Impotriva celor care vor contraveni acestei dispozitiuni, precum si impotriva acelora care vor vinde marfurile la preturi superioare celor legale sau in alta moneda decat cea actuala se vor lua masuri drastice imediate: confiscarea marfurilor, anularea autorizatiei de functionare sau chiar radierea firmei; rechizitionarea localului in care se exercita comertul"".
LA JUDECATA POPORULUI. Dar ministerul in fruntea caruia se afla Gheorghe Gheorghiu-Dej nu s-a multumit doar cu ""vorba scrisa"", ci a dispus imediat trimiterea pe teren a ""sute de echipe de inspectori, de comisari"". Dupa prima zi de ""razie"" au fost sigilate 30 de magazine gasite in neregula si au fost intocmite 36 de procese-verbale de contraventie. Modalitatea de a actiona a ""inspectorilor"" era simpla: intrau intr-un magazin ca si clienti, se interesau de preturi. Daca observau ca pretul nu corespunde cu cel oficial, se legitimau si-i aplicau ""negustorului necinstit"" amenzi sau il umileau in public. Devenise o adevarata isterie printre ""oamenii muncii"" sa descopere ""speculantii"", carora li se atarna o pancarta improvizata de gat pe care scria ""vina"" de care era acuzat.

LA ATAC!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.