Separarea activitatilor de distributie si furnizare de energie electrica va influenta cu cateva procente factura de electricitate a consumatorului final, a declarat directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu, citat de NewsIn. "Dupa cum se stie,
Separarea activitatilor de distributie si furnizare de energie electrica va influenta cu cateva procente factura de electricitate a consumatorului final, a declarat directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu, citat de NewsIn. "Dupa cum se stie, companiile care furnizeaza si distribuie electricitate sunt obligate ca pana la 1 iulie 2007 sa-si separe cele doua activitati prin infiintarea a doua companii distincte. Costurile separarii sunt suportabile din bugetul de investitii, dar companiile vor cere si Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei sa recunoasca aceste cheltuieli in tarife. Noi credem ca ANRE va accepta o recunoastere treptata a costurilor, iar factura de electricitate va creste putin in fiecare an", a spus Coroiu.
Acesta a adaugat ca din calculele facute de Electrica a reiesit ca 60% din costurile aferente separarii celor doua activitati tin de structura informatica a celor doua companii care ar trebui infiintate, conform reglementarilor in vigoare.
Directorul general al Electrica a mai aratat ca E.ON Moldova (fosta Electrica Moldova) si Electrica Oltenia (detinuta de CEZ Cehia) sunt in faze avansate cu procesul de separare a celor doua activitati, in timp ce ENEL (care controleaza Electrica Banat si Electrica Dobrogea si va semna contractul de preluare si pentru Electrica Muntenia Sud) a inceput abia saptamana trecuta discutiile in acest sens. Potrivit lui Coroiu, Electrica vrea sa impiedice companiile CEZ si E.ON sa scoata profiturile din tara prin infiintarea unor societati specializate cu prestarea de servicii aferente activitatilor de furnizare si distributie a electricitatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.