22 August 2006de Magda Marincovici

Lectura de 2 minute

Medicamentele contrafacute reprezinta o amenintare majora la sanatatea publica, in special in tarile sarace. In prezent este foarte dificil sa se precizeze cat reprezinta medicamentele contrafacute, dar se considera ca, pe piata farmaceut

Medicamentele contrafacute reprezinta
o amenintare majora la sanatatea publica, in
special in tarile sarace.
In prezent este foarte
dificil sa se precizeze cat reprezinta medicamentele contrafacute, dar se
considera ca, pe piata
farmaceutica, acestea ar ocupa intre 1% si 50%.

La Organizatia Mondiala a Sanatatii doar intre 5% si 15% dintre statele membre raporteaza cazurile de medicamente contrafacute. Din acest motiv se poate doar banui amploarea fenomenului, ceea ce da loc la multa confuzie, avertizeaza unii specialisti. In India, medicamentele ""false"" reprezinta intre 13% si 30%, se spune in revista britanica The Lancet, consacrata bolilor infectioase.
Potrivit autoritatilor sanitare americane, un medicament din zece vandut la ora actuala in lume ar fi fals. Chiar daca aceste ""falsuri"" corespund doar la 1% din productia globala farmaceutica, totusi milioane de persoane pot fi afectate, sustin specialistii.
RISCURI. Efectele contrafacutelor sunt majore: de la dificultatea precizarii diagnosticului corect, intarzierea vindecarii pana la decesul pacientului. Contrafacerile apar in nerespectarea cantitatii sau a numarului substantelor din compozitie. Aceste medicamente pot sa contina fie prea multe, fie prea putine substante, fie chiar nici un principiu activ. Ele pot, printre altele sa favorizeze activitatea agentilor infectiosi.
Chiar si medicamentele care respecta reteta de fabricatie, dar sunt de calitate inferioara, fac sa creasca riscurile asupra pacientului. In tarile dezvoltate, contrafacerile se intalnesc in special la medicamentele destinate bolnavilor cronici sau la medicamentele numite ""de confort"", din care fac parte cele destinate ameliorarii potentei. In tarile sarace din regiunile tropicale, contrafacerile se inregistreaza in special la medicamentele din categoria anti-infectioase. Din 771 de medicamente contrafacute raportate la Organizatia Mondiala a Sanatatii, 48% vin din tarile de pe coasta vestica a Pacificului, din care 51% sunt medicamente prescrise in cazurile de boli infectioase. Aceasta ar putea fi explicatia izbucnirii periodice a unor epidemii care fac ravagii mai ales printre batrani si copii.
VICTIME. Siropurile continand antigel sunt suspectate ca au provocat moartea a sute de copii in Bangladesh, India si Nigeria, in anii a€™90. Victime au facut si vaccinurile false contra gripei aviare. In China, in 2005, unele medicamente veterinare au intrat in mod eronat in uzul uman, fiind cauza multor decese.

MASURI

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.