Fostul lider irakian, Saddam Hussein, a refuzat ieri sa pledeze vinovat sau nevinovat, in deschiderea celui de-al doilea proces ce i-a fost intentat dupa rasturnarea sa de la putere, in 2003, in care este judecat pentru genocidul comis impotriva kurz
Fostul lider irakian, Saddam Hussein, a refuzat ieri sa pledeze vinovat sau nevinovat, in deschiderea celui de-al doilea proces ce i-a fost intentat dupa rasturnarea sa de la putere, in 2003, in care este judecat pentru genocidul comis impotriva kurzilor in anii '80, transmite Rompres. Pentru inceput, Saddam a refuzat sa isi spuna numele in fata instantei, contestand legitimitatea acesteia. "Va aflati aici in numele fortelor de ocupatie, si nu in numele Irakului. Numele meu este cunoscut de irakieni si de intreaga lume", a declarat fostul lider de la Bagdad pentru ca, intr-un final, sa se prezinte drept "Saddam Hussein, presedintele Republicii Irak si comandant suprem al fortelor armate". Intrebat daca doreste sa pledeze vinovat sau nevinovat, fostul dictator a refuzat sa raspunda, judecatorul Al-Ameri apreciind ca gestul sau echivaleaza cu nerecunoasterea invinuirilor ce i se aduc. O pozitie similara au adoptat ceilalti sase fosti inalti responsabili acuzati in acelasi proces: fostul director pentru informatii militare, Sabir Al-Douri, fostul guvernator al orasului Mossul, Taher Al-Ani, fostul ministru al Apararii, Sultan Hashim Al-Tai, fostul director adjunct pentru operatiuni, Hussein Rashid Al-Tikriti, fostul director pentru informatiile militare din estul Irakului, Farhan Al-Jubouri, si fostul responsabil cu arsenalul irakian pe baza de gaz, Ali Hassan Al-Majid, cunoscut si sub numele de "Ali Chimistul".
Cursa contra verdict
Daca primul proces, derulat in aceeasi sala de tribunal din Capitala irakiana, s-a referit la masacrarea a peste 148 de siiti din localitatea Dujail, in semn de represalii dupa tentativa de asasinat din 1982 impotriva dictatorului, in cel de-al doilea proces Saddam Hussein este acuzat de genocid si crime de razboi in cursul operatiunii "Anfal" ("prada de razboi"), desfasurata in anii 1987-1988 impotriva etnicilor kurzi si soldata cu peste 100.000 de morti. Fostul lider de la Bagdad si coacuzatii din acest nou proces vor fi aparati de o echipa formata din 12 avocati, cei sapte fiind pasibili de pedeapsa capitala. Expertii sunt de parere ca apararea va incerca sa acrediteze ideea potrivit careia operatiunea Anfal ar fi reprezentat o replica data unei actiuni de insurectie, vizand militantii separatisti kurzi, acuzati de simpatie fata de Iran in plin razboi impotriva Teheranului. Parchetul s-a declarat insa increzator in faptul ca va putea dovedi cu ajutorul documentelor scrise si al marturiilor ca Saddam se face vinovat de genocid prin faptul ca a ordonat operatiunea Anfal. Potrivit unui oficial american, citat de Mediafax, procesul ar urma sa se incheie in luna decembrie, daca nu va fi intrerupt de verdictul in primul proces intentat lui Saddam Hussein, asteptat in octombrie. In cazul in care fostul lider de la Bagdad va fi gasit vinovat in cazul Dujail, el risca pedeapsa cu moartea. Saddam poate face apel, dar in cazul in care aceasta cale de atac este respinsa, fostul dictator ar putea fi executat intr-un interval de 30 de zile, decizia Curtii putand fi pusa in aplicare chiar inaintea pronuntarii verdictului in cazul "Anfal", aminteste Mediafax. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.