Moto: ""Pentru ca, sa fim cinstiti, Cristos nu e din Falticeni"". (Petre Tutea) E duminica, e atat de cald incat poti sa-ti faci cafea direct in gura, ma duc la o intalnire foarte mistica, undeva prin Pantelimon, la fostul cinema ""Cosmos"", daca

Moto: ""Pentru ca, sa fim cinstiti, Cristos nu e din Falticeni"". (Petre Tutea)

E duminica, e atat de cald incat poti sa-ti faci cafea direct in gura, ma duc la o intalnire foarte mistica, undeva prin Pantelimon, la fostul cinema ""Cosmos"", daca va spune ceva treaba asta. Ei, ce se-ntampla... acolo (aflasem dintr-un biletel infipt in...

... usa), se deschideau niste porti catre Dumnezeu in cadrul evenimentului sugestiv intitulat ""Dupa-amiaza minunilor"". Tu veneai, spuneai minunea care voiai sa ti se-ntample si asistai la aceasta slujba in care sapte preoti se rugau pentru minunea ta. Pe urma, te duceai linistit acasa.
Sincer, m-asteptam ca misticul meu demers sa esueze, lesinat de febra de-afara, intr-o minicriza de nervi in care sa ma-njur ca m-am scos din casa pe o vreme ca asta.
FATA LOCULUI. Fata locului arata asa: o cladire iesita din uz cinematografic si intrata in uz bisericesc, fostul cinema ""Cosmos"". De altfel, oamenii chiar numesc aceasta cladire o biserica. In fata ""bisericii"" - credinciosi. Unii dintre ei, in avansata stare de ebrietate. Pe frontispiciu scrie ""Iisus Hristos este Domnul"". Intru in Biserica Universala. Fac cativa pasi in Biserica Universala. O doamna, s-o numesc Ingerica, imi apare din senin, exact ca un inger, si ma-ntreaba daca e ""pentru prima oara"", rosesc cand ii raspund ca da si accentuez ca vin din curiozitate, ""nu conteaza, atata vreme cat va hotarati sa veniti la noi"" si zambeste contagios. Unde se dadeau bilete la film, acum se completeaza pe fluturasi (aflu ca se numesc acatiste) minunea corespunzatoare omului. Pe acatiste scrie despre o doamna care a suferit de nodul la san si care, dupa ce a venit la slujbele Bisericii Universale, s-a vindecat de cancer. Tot din aceste acatiste mai afli ca daca vii, ti se da sare sfintita. Uau!
Urmeaza: intelectuala conversatie purtata cu Ingerica, o tanti foarte reticenta la oferirea detaliilor. Aflu ca: daca vreau sa stiu semnificatia sarii sfintite, sa fac bine sa stau pana la sfarsit, cand voi putea vorbi direct cu preotul acela. Asocieri concrete de idei intre ce spunea Mantuitorul, ""Voi sunteti sarea lumii"" si ce vor astia sa imparta aici.

PREOTUL ACELA. Vine preotul acela. Preotul acela arata ca un ginerica la a cincea casatorie. In costum, cu cravata, tot tacamul. La vederea lui Ginerica, toata sala se ridica in picioare. Cu un puternic accent portughez, Ginerica ne spune mai intai ca unde se aduna doi in numele lui Iisus, e si El acolo, dupa care face ""amin?"", adica intrebator, iar sala face, la randul ei, ""amin"", neintrebator, ca si cum i-ar fi raspuns la intrebare. Ginerica ne indeamna sa ne punem mana in dreptul inimii, in timp ce o tipa canta la o hardughie electronica. Se interpreteaza melodia ""Iisus este solutia, Iisus este echipamentul"", sau cel putin asa deduc, deoarece aceste versuri se repeta obsesiv, ca o melodie house.
Miroase abundent a putori dintre cele mai fine - un fel de transpiratie statuta, ciorba sleita, pemparsi neschimbati si sebum, toate la un loc, dar odata obisnuit, nu mai simti.

PERSONAJELE. Femei intre doua varste, dintre acelea dispuse organic catre misticism, copiii din bratele lor, batrani cu speranta in privire, barbati cu privire incerta, altii. De toti, numeri trei sute ca popa. Ingerite imbracate ca niste controloare pe i-te-be umbla prin sala facand play-back pe melodie. E clar ca stiu versurile, dar poate ca n-au chef sa cante, na! Te urmaresc din priviri, vorbesc cu tine cand ai vreo problema, asa cum a vorbit cu mine Ingerica, aceasta tanti intre doua varste, cu ten misto, ochi albastri, privire vie, extrem de perspicace, care, la intrebarea mea ""si li s-au indeplinit oamenilor minunile?"", m-a intrebat aproape retoric daca am venit aici ca sa-l caut pe Dumnezeu sau ca sa aflu despre altii.

BILETEL. Pocaitii de la BU numesc acest fluturas simplu - acatist


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.