Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a acordat, in exclusivitate, un interviu cotidianului "Cronica Romana". Deputatul PRM a vorbit despre necesitatea calmarii isteriei nationale create de actiunea "dosariada", despre situatia de diversiune in care n

Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a acordat, in exclusivitate, un interviu cotidianului "Cronica Romana". Deputatul PRM a vorbit despre necesitatea calmarii isteriei nationale create de actiunea "dosariada", despre situatia de diversiune in care ne aflam, despre ideea "total antidemocratica" de transferare a vinovatiei unor colectivitati pe temeiul apartenentei la acea colectivitate, despre situatia PRM in urma depunerii declaratiilor de apartenenta politica, despre pro-punerea conservatorilor privind scoaterea PD din exercitiul conducerii si izolarea acestei formatiuni pe scena politica si despre oportunitatea organizarii de alegeri anticipate.

- Domnule Bolcas, in ce masura ar putea calma toata aceasta isterie nationala creata de asa-zisa actiune "dosariada" publicarea dosarului de la Securitate al presedintelui Traian Basescu?
- Ma bucura aceasta intrebare. In momentul de fata s-a creat o adevarata isterie, nu stiu daca chiar nationala, pe care trebuie s-o calmam si orice mijloc este cel mai bun, inclusiv publicarea dosarului presedintelui Traian Basescu. De asemenea, cred ca este vorba de asumarea unei responsabi-litati din partea presedintelui, responsabilitate ce trebuie vazuta din prisma isteriei nationale.

- Cum apreciati decizia Biroul Permanent Central al PNL care a decis, la inceputul saptamanii trecute, retragerea sprijinului politic deputatei Mona Musca?
- Nu se cuvine sa comentez deciziile luate de un alt partid. Totusi, pot sa va spun ca ma dezgusta aceasta campanie al carei obiect este Mona Musca. Dupa parerea mea, celebrul punct 8 de la Timisoara a fost demitizat prin calitatea sustinatorilor sai. De asemenea, a fost demitizata Legea lustratiei prin calitatea uneia dintre cele mai "impatimite" sustinatoare a ei. In opinia mea, aceasta lege este o farsa. Se tot vorbeste despre importanta deconspirarii informatorilor si inlaturarea lor din viata politica. Daca, in momentul de fata, situatia Romaniei este intr-adevar grava, asa cum se spune, ma intreb: este vinovata de acest lucru calitatea acestora de fosti informatori sau sunt vinovati oamenii care au spalat bani, care au furat sau au comis alte tipuri de infractiuni? Scoaterea din viata publica a unor oameni care isi pastreaza credinta duce la inlocuirea lor cu o generatie, de altfel foarte buna, care vine din urma, dar care nu poate asigura echilibrul necesar.

- Credeti ca actiunea "dosariada" va mai face si alte victime, nu neaparat din PNL, in afara de Mona Musca?
- Nu vreau sa ma angrenez in nici un mod in acest joc barbar si stupid pentru ca as abdica de la punctul meu de vedere. Cred insa ca ne aflam intr-o situatie de diversiune. Acum ne intereseaza doar aceasta problema ("dosariada"-n.r.). E ca si cum toate celelalte probleme ar fi disparut (coruptia, spalarea de bani, integrarea europeana etc.), iar asta este singurul lucru care ne-a mai ramas. Dupa parerea mea este o perdea de fum urat mirositoare.

- Presedintele PD, Emil Boc, a declarat recent ca partidul pe care-l conduce va propune modificarea Legii privind deconspirarea Securitatii in sensul redefinirii activitatii de politie politica. Este necesara redefinirea acestei activitati?
- Boc face un imens pas spre totalitarism, spre sanctiunile colective, interzise de Carta Europeana a Drepturilor Omului si de Tratatul Natiunilor Unite. Este absolut aberant sa creezi colectivitati de oameni carora sa le aplici sanctiuni de orice natura numai pe temeiul apartenentei la acea colectivitate, fara a li se stabili o culpa in prealabil. Avem exemplul cel mai cumplit al istoriei: cel al Holocaustului. Si nimeni nu vrea sa inteleaga nimic. Ii reamintesc lui Emil Boc, care uita calitatea sa de jurist atunci cand se erijeaza in om politic, ca, de cand exista dreptul si justitia in lume, sanctiunea este urmarea unei vinovatii si nu a unei apartenente... Ideea de transformare a vinovatiei colective este o idee politica, insa total antidemocratica.

- A fost PRM afectat de migratia politica a alesilor locali, in urma depunerii declaratiilor de apartenenta politica?
- In ceea ce priveste alesii locali, PRM a confirmat si prin aceasta perioada de transfer care tocmai a trecut cresterea sa in sondaje. Sa nu uitam ca PRM este un partid de opozitie si tendinta alesilor locali este ca ei sa se indrepte spre putere. Totusi, 187 de alesi locali si-au declarat apartenenta la PRM. Este evident o crestere marcata de caracterul de partid de opozitie care nu poate sa fie atractiv prin detinerea puterii si a avantajelor pe care le confera puterea, ci prin detinerea adevaratei politici benefice oamenilor comunitatilor locale.

- Banuiesc ca au existat insa si pierderi...
- Din cate stiu eu, 81 sau 83 de alesi locali au parasit formatiunea noastra.

- Sa inteleg ca, sub acest aspect, sunteti multumit?
- Nu pot spune ca sunt intr-adevar multumit. Si-au exprimat dorinta de a fi membrii PRM peste 300 de alesi locali din diferite domenii. Din 300 de persoane i-am selectionat pe cei 187 de care v-am vorbit ceva mai sus, oameni cu o conduita ireprosabila, fara afaceri dubioase sau abateri de la morala. Totodata, s-a avut in vedere in ce masura aceste persoane au actionat in folosul comunitatilor pe care le-au reprezentat. Este vorba, deci, de rezultatul unei selectii proprii si nu despre o primire la gramada.

- Dupa cum stiti, Partidul Conservator s-a arata dispus sa se alieze cu orice forta politica, pentru a izola PD pe scena politica si a-l scoate de la guvernare. In ce conditii ar lua PRM in calcul o alianta cu PC?
- Declaratia facuta de conducerea PC nu trebuie sa treaca nebagata in seama din cel putin doua puncte de vedere: 1) nu exista coalitie de guvernare, exista doar un amalgam de interese politice si personale care duc la "sfasieri" intre membrii care o compun; 2) prin declaratia sa, Dan Voiculescu a marcat o alta realitate: nu exista nici macar Alianta D.A. Aceasta a fost mereu o himera, o firma propagandistica. In realitate ea nu exista, iar electoratul nu mai percepe impreuna cele doua partide care alcatuiesc Alianta. Cat priveste izolarea PD, aceasta este, dupa cum bine spunea presedintele PRM, C.V. Tudor, "o fantezie". Izolarea unui partid nu face parte din randul actiunilor democratice. Te poti opune actiunilor acestui partid, le poti respinge in Parlament, dar nu il poti izola pe scena politica. Pe de alta parte, PRM este deschis oricarui dialog. Aceasta deschidere se bazeaza pe demnitatea liniei politice a partidului si pe respectul pe care il pretindem de la partenerii de dialog. In aceste conditii putem sa dialogam cu orice partid de pe esichierul politic romanesc. Subliniez: este vorba despre partide politice si nu despre acea asociatie culturala, care e UDMR.

- S-a tot vorbit, in ultima vreme, despre posibilitatea declansarii de alegeri anticipate. Credeti ca ar fi oportuna aceasta varianta electorala?
- Dupa parerea mea, exista cel putin doua aspecte potrivit carora alegerile anticipate (si parlamentare si prezidentiale)sunt necesare: 1) pentru ca viata politica a intrat intr-un impas din care doar vointa electoratului mai poate sa o scoata; 2) pe de alta parte, alegerile anticipate trebuie sa fie rezultatul unei actiuni responsabile, astfel ca trebuie avuta in vedere perspectiva.
Ele trebuie sa fie declansate intr-un moment favorabil pentru tara si nu unei formatiuni politice sau alteia. Acest moment poate sa fie dupa 1 ianuarie 2007, intrucat aderarea reprezinta, in opinia mea, o garantie pentru corectitudinea alegerilor care se vor desfasura. Europa, pentru noi, inseamna, in primul rand, valori si la acestea trebuie sa ne raportam.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.