Autoritatile grecesti s-au luptat toata noaptea cu flacarile, in Peninsula Halkidiki, in timp ce mii de turisti, printre care foarte multi romani, au petrecut o noapte de cosmar.

Noaptea de luni spre marti a trecut chinuitor de greu pentru miile de turisti din peninsula greceasca Halkidiki, asediati la propriu de vastul incendiu de padure care a cotropit regiunea. Deocamdata, singura victima a flacarilor este un cetatean de origine germana, in varsta de 41 de ani, care s-a inecat incercand sa se refugieze pe o barca pneumatica, unde se aflau sotia si copilul sau.
AI NOSTRI SUNT BINE. Dintre cei aproximativ 10.000 de turisti romani care se afla in prezent in regiune, numai doi vor reveni in tara cu sprijinul consulatului Romaniei la Salonic, a declarat, marti, consulul Mihaela Porime, pentru Mediafax. Ea a detaliat ca, initial, un grup de 14 romani au cerut ajutorul consulatului pentru a reveni in tara, dar dintre acestia, in final, numai doi au decis sa plece. Avand in vedere ca zona Halkidiki este o zona turistica preferata de cetatenii romani, la nivelul MAE, Ambasadei Romaniei la Atena si Consulatului General de la Salonic au fost instituite celule de criza pentru evaluarea situatiei. Acestea mentin in permanenta legatura cu turistii afectati si cu autoritatile locale si centrale din Grecia.
INTOXICATI CU FUM. Pana acum nu s-au inregistrat victime in randul cetatenilor romani, insa sapte persoane cu arsuri de gradele unu si doi, alte doua cu afectiuni cardiace si zeci de persoane cu probleme respiratorii provocate de fum au fost transportate la spitalul din Polygyros. Directorul Spitalului General din Halkidiki a declarat ca cinci dintre cele sapte persoane cu arsuri au fost internate, iar celelalte doua au fost lasate sa plece, dupa ce au primit ingrijirile medicale. Cei doi pacienti cu probleme de inima au fost, la randul lor, spitalizati, in timp ce 35-40 de persoane care prezentau probleme respiratorii au fost transferate la Centrul de Sanatate Kassandra. Printre acestea se numara si un bebelus de opt zile.


Autoritatile au declarat starea de urgenta luni seara in bratul Kassandra al Peninsulei Halkidiki, dupa ce incendiul, declansat la 18:30 intr-o regiune impadurita de langa Poychronou, s-a raspandit cu repeziciune pe o lungime de zece kilometri, in regiunile Polychronou, Haniotis, Pefkochori, Kryopigi si Skioni.

TURISTI IN SIGURANTA