Negocierile cu firma ungara Nitrogenmuvek pentru privatizarea celor cinci societati de pe platforma industriala Nitramonia Fagaras au esuat, pentru ca AVAS si investitorul nu au reusit sa se inteleaga in ceea ce priveste acordul social, situatia juridica a terenurilor si investitiile de mediu, transmite Mediafax. Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Razvan Orasanu, afirma recent ca investitorul ungar a ridicat unele pretentii care nu au putut fi rezolvate de AVAS. "Ne-au cerut sa negociem noi cu sindicatul, pe care il considera unul agresiv, si sa le obtinem reduceri de pret pentru gazele naturale consumate", a spus Orasanu, la inceputul lunii august. Negocierile dintre AVAS si compania ungara Nitrogenmuvek au inceput in luna ianuarie, termenul de valabilitate a ofertei fiind prelungit de mai multe ori.


Vicepresedintele institutiei, Laszlo Gyerko, a aratat ieri la Brasov ca AVAS va contacta toate firmele care s-au aratat in trecut interesate de societatile de pe platforma Nitramonia Fagaras. "Luni, saptamana viitoare (n.r. - 28 august), vom da un anunt pentru a afla, in decurs de maximum 14 zile, care sunt potentialii investitori interesati de Nitramonia Fagaras si daca exista interes pentru toate cele cinci societati de pe platforma ca pachet majoritar sau se doreste organizarea pe centre de profit", a precizat Gyerko. Potrivit acestuia, solutia pentru plata salariilor restante este vanzarea unor active catre un centru de fier vechi, pentru aproximativ 12 miliarde de lei vechi.
Sindicalistii au amenintat cu blocarea Drumului National 1 in cazul in care AVAS nu isi respecta promisiunea, aratand ca la unele societati de platforma intarzierile la plata salariilor sunt de cateva luni. Nitramonia Fagaras are datorii totale de 11 milioane de dolari, dintre care 6 milioane de dolari catre furnizorii de caze naturale si 1,5 milioane de dolari catre furnizorii de electricitate. (A.G.C.)