Doi romani si-au pierdut viata si altul a fost dat disparut la Budapesta, in urma unei furtuni neprognozate de meteorologii maghiari.

Kiss János, cetatean roman din Salaj, 28 de ani, si-a pierdut viata, strivit de un copac smuls din radacini, in urma unei furtuni violente care a lovit Budapesta duminica seara, in timpul sarbatoririi Sfintului Stefan. Alti doi cetateni romani, sot si sotie, au murit dupa ce au cazut peste bordul ambarcatiunii in care se aflau. Corpul neinsufletit al lui Szegedi Vig Szuszanna a fost gasit la 30 de kilometri in aval de Budapesta. Sotul ei era considerat in continuare disparut, fiind cautat in aceeasi zona.

Bilant tragic

Alte doua persoane si-au pierdut viata si peste 250 au fost grav ranite in urma furtunii care a surprins citeva sute de mii de oameni in timp ce admirau focul de artificii de la finalul serbarii. Vintul de peste 120 km/h a smuls din radacini mai multi arbori si a provocat coliziunea mai multor ambarcatiuni aflate pe Dunare, zeci de persoane fiind salvate in ultimul moment de la inec. Potrivit purtatorului de cuvint al serviciului de ambulanta din Budapesta, o fetita de 12 ani si un barbat au murit pe loc si alte sapte persoane au fost grav ranite, dupa ce au fost lovite de un copac smuls din radacini. Tiglele desprinse de forta vintului au ranit citeva zeci de persoane, in special in apropierea palatului prezidential, afectat de furtuna. De asemenea, prabusirea acoperisului unei tribune rezervate jurnalistilor a provocat ranirea mai multor persoane. Surse din conducerea Spitalului „Sándor Petöfi" au declarat ca printre raniti se afla un spaniol si un australian. Autoritatile budapestane au declarat ca politistii incearca sa reuneasca mai multe familii, ai caror copii s-au ratacit in haosul produs dupa izbucnirea furtunii. Totodata, politistii continua sa caute incarcaturile de artificii neexplodate.

Pierderile materiale sint estimate de catre companiile de asigurari la aproximativ 500 de milioane de forinti (2,3 milioane de dolari), cel mai mult avind de suferit infrastructura transportului in comun, care este in continuare paralizat.

Premierul ii acuza pe meteorologi

Premierul Ferenc Gyurcsany si primarul Budapestei, Gábor Demszky, au cerut deschiderea unei anchete care sa elucideze absenta oricaror avertizari din partea serviciului meteorologic. „Daca organizatorii ar fi anulat festivitatile, pe baza unei prognoze meteo, intregul dezastru nu s-ar mai fi produs", a declarat Gábor Demszky.