Ilie Merce nu e un om, e un concept. A reusit transformarea iesind la mal ca Afrodita din spuma de sange a Revolutiei, dupa o cariera de ofiter securitate si profesor de urmarii, interogatorii, filaje anchete si turnatorii. Revolutia l-a aruncat la
Ilie Merce nu e un om, e un concept. A reusit transformarea iesind la mal ca Afrodita din spuma de sange a Revolutiei, dupa o cariera de ofiter securitate si profesor de urmarii, interogatorii, filaje anchete si turnatorii. Revolutia l-a aruncat la mal neschimbat, cu un plus de libertate de miscare si gandire. Nerusinarea o avea de-acasa. Acum apara valorile comunismului si se bate pentru democratia care l-a adus in parlament, alaturi de Ion Iliescu si de alte stele pitice ale comunismului. Steaua lui Merce este fixa. Pe umar, in cuget, muget si nesimtire! Recent, Merce a aflat ca CNSAS l-a pus pe lista celor care au facut politie politica. Zice ca n-a fost anuntat, nici chemat la audieri. Daca-i pe-asa, va merge in justitie, chiar si la Strassbourg, sa-si apere onoarea. Va cauta dreptatea la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, desi el securist a fost, securist a ramas.
Securistii stiu sa-si apere drepturile castigate in decembrie 89. Cu sange. Cu sangele altora. Nu l-a dat nimeni in judecata pe Ristea Priboi sa explice daca s-a implicat in reprimarea muncitorilor din Brasov. In schimb, Priboi a chemat la tribunal pe unul dintre acestia, acuzandu-l de calomnie. Nimeni nu l-a tras tras de ureche pe Marian Ureche, securistul oplosit o vreme in justitie. Cum i-a aparut numele intr-o carte, asociat cu fosta securitate, cum l-a tarat pe autor in tribunal.
Securistii se simt ca pestii in apele democratiei. Sunt protejati si incurajati. Au oamenii lor peste tot, in justitie, in armata, in politie, in Parlament, in afaceri, in presa. Daca Securitatea va avea vreodata un sfant, va fi un amestec de Merce, Plesita, Priboi si Ureche. Toti vorbesc despre patrie, de pericolele care o pasteau, de n-ar fi fost muschii Securitatii s-o stranga la piept. Si de gat. Erau eroii muncii socialiste. Cu pumnii le-au scos oamenilor pe nas si pe gura ideile daunatoare. Erau ochiul si timpanul unei epoci de aur. Securitatea i-a aparat pe romani de ispita de a gandi si de a trai de capul lor. Au facut si sacrificii. Din randul romanilor, fireste. Uneori, zic ei, au fost simpli executanti. S-au ocupat si de executii. Dupa decembrie '89 au avut o perioada mai grea. Au fost ascunsi de Ion Iliescu sub pulpana armatei. Avea nevoie ei. L-au servit si au preluat controlul Revolutiei. Apoi au avut si zile relaxate, chiar ani. Au pus ordine in tara, au adus la putere pe cine trebuia, au ridicat redute financiare inexpugnabile. Cand se vor curata si de impuritatea turnatorilor, securistii vor fi puri ca un crin. Au pensii bune, batranete patriarhala, inconjurati de copiii din breasla economica, de nepoteii parlamentari, de liota de fini si cumetri. Azi sunt incomodati de frisonul deconspirarii informatorilor. Legea ii protejeaza. Recunosti ca ai fost securist si obtii certificat ca n-ai facut politie politica si un loc eligibil pe listele electorale. Indiferent de partid!
Daca Ilie Merce nu exista, trebuia inventat. Exista, da lectii de democratie si de patriotism. Pentru munca in slujba celui mai scelerat regim politic impus tarii, are pensie de noua ori mai mare decat pensia medie. Patria recunoscatoare! A aparat-o de tradatori, defaimatori si agenti CIA de la Europa Libera, care "lupta impotriva poporului roman"! Dintr-un raport primit pe cand conducea operatiunea "Eterul", daca citea, Merce ar fi aflat ca chiar subalternii vorbeau de "atitudine deosebit de ostila la adresa sistemului social politic din R.S. Romania si a conducerii superioare de partid". Or sistemul social politic nu era Romania. Ceusescu nu era nici el Romania si nici comunistii si securistii nu erau poporul roman. Un lucru nu explica Merce. De ce milioane de romani ascultau Europa Libera, in ciuda zelului cu care propaganda de partid isi lauda realizarile si a fricii intretinute de slugile lor, securisti ca Merce?
In 1985 lui Merce a primit un raport cu urmatorul citat dintr-un comentariu de la Europa libera: "falimentul de continut si calitativ al Radioteleviziunii romane este cel mai evident simptom al crizei declarate in care a intrat regimul politic al lui Ceausescu". Insa Merce ori nu citea, ori avea antena pe bulgari. Sau era si agent CIA? Daca evenimentele din decembrie '89 ar fi avut un curs cu adevarat revolutionar, Ilie Merce & comp. ar fi trebuit judecati, condamnati si impuscati dupa legile sistemului pe care l-au slujit. De doua ori. Pentru ca nu si-au informat seful ca sta pe un vulcan si pentru ca l-au tradat pe cel in fata caruia depusese un juramant. Ca orice javra, si-a salvat pielea. Dupa care a naparlit la democratie. Acum Merce face parte din PRM si, probabil, crede si in Dumnezeu. Macar atat cat sa afle ca nu bate cu parul. Si nu ma gandesc numai la CNSAS!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.