Bilantul victimelor - deopotriva militare si civile - inregistrat in Irak dupa caderea regimului lui Saddam Hussein depaseste, potrivit prestigiosului Institut american Brookings, pe cel din timpul interventiei propriu-zise din 2003 a coalitiei condu
Bilantul victimelor - deopotriva militare si civile - inregistrat in Irak dupa caderea regimului lui Saddam Hussein depaseste, potrivit prestigiosului Institut american Brookings, pe cel din timpul interventiei propriu-zise din 2003 a coalitiei conduse de SUA. Situatia este departe de a se stabiliza, iar atacurile fortelor insurgente au devenit, intre timp, o constanta a vietii irakiene de zi cu zi.

Spectrul razboiului interconfesional
Majoritatea acestor atacuri are o puternica componenta confesionala, ea opunand minoritatea sunnita, pe care s-a sprijinit dictatura lui Saddam, majoritatii siite, oprimata in timpul acestei dictaturi. Acest lucru a reiesit si in ultimele zile, cand siitii au comemorat moartea celui de-al saptelea imam al lor, Mussa al-Kazim, la ceremonii participand peste un milion de pelerini care s-au perindat la mausoleul acestuia din Bagdad. In ciuda masurilor de precautie exceptionale adoptate, inclusiv interzicerea circulatiei automobilelor, numai duminica, cand ceremoniile au luat sfarsit, au fost ucisi cel putin 20 de pelerini, in vreme ce alti 300 au fost raniti, numarul exact al victimelor fiind deocamdata imposibil de stabilit.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.