Pentru copiii cu cheia de gat vacanta este marea provocare. S-au dus grijile legate de scoala, de teme, de program. Aceeasi portie de libertate atarna insa diferit in balanta vacantei de vara. Cu cat te indepartezi de oras si te afunzi pe drumurile de tara, cheia atarna la gat din ce in ce mai grea.

Inainte de ""89, vacanta mare insemna tabere de pionieri, concedii cu parintii, mers la bunici sau batut mingea pe betonul din fata blocului. Acum, ofertele sunt ceva mai diversificate. Au ramas bunicii, taberele au suferit in timp ample schimbari de fond. S-a reinventat cercetasia si, promotie in catalogul cu pagini lucioase, au fost infiintate centrele de loisir. Dar pentru multi dintre copiii de azi, statul singur acasa in vacanta este singura perspectiva.
LA BUNICI. Nici vacantele la tara nu mai au farmecul de altadata. Pensionati prematur pe caz de boala, multi dintre bunicii de astazi si-au luat job-uri cu juma de norma, ca sa poata supravietui tranzitiei interminabile. Nu mai au vreme si nici rabdare sa stea cu ochii dupa nepoteii lor... Razvan are 11 ani si-si imparte vacanta intre reprize de fotbal pe plaja. Recunoaste ca ii place sa mearga la bunici. ""Mai merg la bunicul cand e in tura, ca e paznic la hotel, argumenteaza el dintr-o suflare. Si stau acolo toata noaptea, ma duc la internet, joc biliarda€¦"" Cei mai multi dintre copii marturisesc ca ""e mult mai fain sa ramai toata vara singur acasa si sa-ti faci programul cum iti place"". Adica ""internet cat cuprinde, desi prefer sa ies sa ma intalnesc cu prietenii"", marturiseste o pustoaica.
IN TABERE. Oferta de tabere se intinde cat toata lumea. Sunt tabere la munte, la mare, in muntii nostri sau in Alpi, pe plaja din Venus sau pe cea din Nisa. Sunt tabere pentru toate gusturile: de pictura, de arta teatrala, de fotografie, de muzica, de dans si bune maniere sau de limbi straine. Sunt tabere pe grupe de varste pornind inca de la 3 ani si pana spre 18.
""Am fost anul trecut in tabara in Moldova, dar imi place mai mult singur acasa"", spune Dani, un baiat de 10 ani. Impresia lui despre tabara e atat de scurta, incat tine cat ai deschide o usa cu cheia de la gat. Acasa are televizorul - ""Taraf"" si ""Jetix"" sunt programele lui favorite - si prietenii cu care se intalneste pe strada la ""saisase"" sau la fotbal ""de bubuim toate portile pana ies vecinii"". Sunt tabere la corturi, dar sunt si tabere cu cazare la trei stele. Sunt tabere in Navodari, pentru care trebuie sa platesti vreo doua milioane de lei, dar si tabere la Nisa, Cannes ori Biaritz, care costa 3.500 euro. Sunt tabere in care poti face ce-ai visat si ce nici n-ai gandit. Dar nu toti copiii de romani au bani sa-si cumpere vise. Pentru multi dintre ei, farama de bucurie vine doar o data cu necazul. Si-i trimite in tabere umanitare, pentru copii de sinistrati.
PE FRANTUZESTE. Centrele de loisir au in Franta o traditie de sapte decenii. Acum au aparut si in Romania. Sibiul s-a aflat vara asta la cea de-a treia incercare cu doua centre de loisir care au avut un succes neasteptat. Programul a fost initiat de o asociatie de prietenie romano-franceza. ""Toate locurile au fost ocupate cu o luna inainte de deschidere"", sustine Florentina Chidu, coordonatoare de program. Centrele ofera copiilor posibilitati variate de petrecere a timpului liber cat timp parintii sunt la munca. Ateliere de modelaj, de pictura, jocuri, excursii, teme incitante, precum organizarea unei redactii de ziar, au atras 160 de copii in aceasta vara. La un pret de 35.000 de lei/zi copiii au la dispozitie materiale didactice si 20 de animatori care ii invata, ii plimba, ii distreazaa€¦ timp de doua saptamani.
LOISIR LA TARA. Copiii de la tara nici macar n-au auzit de o astfel de distractie. Pentru ei, vacanta inseamna munca mai multa. In curte, in gradina, la bostana sau pe campul plin de porumb. Aurel are 10 ani. Este singur acasa de dimineata si pana seara. Si nu are doar cheia de gat, ci si gainile, curcile, cainele, dereticatul prin casa si prin curte. ""Mai spal ceva rufe, mai si gatesca€¦"" O data la trei zile isi rupe din program si mai fuge la plaja, insa pe furis. Parintii nu-l lasa, e prea mic pentru scaldat... Isi duce vara agatandu-se de speranta ca, atunci cand ai lui vor lua salariul, il vor duce si pe el la Mangalia. Se mai relaxeaza cand isi termina treaba. Dupa ce se mai stinge un pic soarele, iese pe strada, la un fotbal sau cu bicicleta. Prietenii care stau cu bunicile ori cu mamele in vacanta il invidiaza, pentru ca e singur acasa...
Sunt si copii cu responsabilitati mai mari decat ograda. Marin are cheia de gat, desi nu ramane singur acasa. In vacanta asta sta cu nepotelul lui de un an si jumatate. ""Ii dau sa manance iaurtel, banana, biscuiti, laptea€¦ il schimba€¦ M-am invatat.""

CERCETASIA