Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a constatat ca reprezentantii Intreprinderii de Masini si Utilaje Medgidia au incalcat obligatia referitoare la interdictia de vanzare a activelor * In urma cu peste o luna de zile, actionarul ma
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a constatat ca reprezentantii Intreprinderii de Masini si Utilaje Medgidia au incalcat obligatia referitoare la interdictia de vanzare a activelor * In urma cu peste o luna de zile, actionarul majoritar al IMUM, Ozyasar Emin, a vandut un teren extrauzinal in suprafata de 6133 metri patrati, in scopul construirii unui hypermarket * Dispozitia nr. 4/3513, data de AVAS, interzice societatii IMUM sa mai efectueze acte prin care patrimoniul firmei sa fie diminuat * IMUM flutura adresa nr. 9523 din 18 iulie a.c, in care vicepresedintele AVAS Laszlo Gyerko declara ca este de acord cu vanzarea activului * Surse din interiorul IMUM sustin ca in curand patrimoniul IMUM va fi diminuat serios, la vanzare fiind scoase cladiri si o mare parte a terenurilor
O alta privatizare facuta in detrimentul statului roman, dar cu aportul unor personaje influente, priveste fosta Intreprindere de Masini Unelte Medgidia (IMUM). Una dintre persoanele care au preluat pachetul de actiuni la aceasta societate este cetateanul turc, Ozyasar Emin, care a fost sprijinit de angajati ai fostului APAPS, in prezent AVAS, sa preia intreprinderea la un pret subevaluat. Pe langa toate acestea, turcul nu si-a pastrat angajamentele asumate si a inceput sa vanda activele. Vizavi de aceste aspecte, politistii din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta au in lucru un dosar penal, care mai degraba, ar fi de competenta Directiei Nationale Anticoruptie. Cu privire la "cadoul" primit de Ozyasar Emin de la APAPS actualmente AVAS, anchetatorii au in vedere ca acesta a beneficiat si de sprijinul generalului in retragere Ion Gidiuta. Sursele noastre au precizat ca omul turcului era un apropiat al lui Ovidiu Musetescu, care la acea vreme era presedinte la APAPS. De altfel, surse din interiorul IMUM spun ca si Musetescu i-a facilitat turcului cumpararea la un pret subevaluat a intreprinderii. Informatia nu ar fi prea noua daca tinem cont ca in momentul de fata, fostul presedinte al APAPS, Ovidiu Musetescu, este verificat de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu in legatura cu privatizarea ARO Campulung, cercetarile fiind incepute ca urmare a sesizarii facute de Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR). In alta ordine de idei, la scurt timp dupa preluarea actiunilor, Ozyasar l-a impus pe Gidiuta in Consiliul de Administratie, fara a prezenta un plan de afaceri si fara a oferi noi oportunitati de finantare, probabil ca recompensa. Pe de alta parte, si cel de-al doilea actionar, Radu Constantin a obtinut pe numele sotiei un post de consilier desi, dupa cum spun salariatii, aceasta nu a fost vazuta niciodata pe la IMUM. La toate aceste nereguli, AVAS inchide ochii, dand gir afacerilor necurate ale turcului Emin si al celuilalt actionar, Radu Constantin.
Contraziceri la AVAS
Chiar si in momentul de fata, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului se contrazice in declaratii si inscrisuri oficiale si contribuind parca intentionat la devalizarea Intreprinderii de Masini si Unelte Medgidia (IMUM). Conducerea AVAS a declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanta ca IMUM a incalcat obligatia referitoare la interdictia de vanzare a activelor. In urma cu peste o luna, SC IMUM SA a vandut 6133 metri patrati de teren extrauzinal unei societati care intentioneaza sa construiasca un hypermarket. Afacerea s-a derulat fara sa se tina seama de dispozitia Agentiei de Valorificare a Activelor Statului, din data de 7 octombrie 2005. Conform deciziei nr. 4/3513, AVAS a interzis societatii IMUM sa mai efectueze acte de dispozitie prin care patrimoniul firmei sa fie diminuat.
Reprezentantii IMUM au incercat sa scape basma curata, afirmand ca AVAS a aprobat in Adunarea Generala a Actionarilor vanzarea terenului. Mai mult, ei "flutura" adresa nr. 9523 din 18 iulie 2006, semnata de vicepresedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Laszlo Gyerko, in care se arata ca "AVAS este de acord cu vanzarea activului in suprafata de 6133 metri patrati". Diferentele de opinie ale reprezentantilor AVAS sunt izbitoare si dau de gandit. Reprezentantii Directiei de Comunicare si Relatii Publice din cadrul AVAS au reafirmat ieri ca "obligatia privind interdictia de vanzare a activelor nu a fost respectata. AVAS nu a mandatat reprezentantul sau in Adunarea Generala a Actionarilor pentru a aproba vanzarea de active". Ca urmare a neregulilor, AVAS a solicitat unui evaluator sa intocmeasca un raport estimativ, pentru a stabili valoarea prejudiciului adus. Mai mult, actionarul majoritar al IMUM, cetateanul turc Ozyasar Emin, trebuie sa plateasca penalitatile ce decurg din nerespectarea acestei obligatii.
Hotie in toata regula
In ultimul timp, afacerile necurate desfasurate de conducerea IMUM au socat opinia publica. De aproape 12 luni de zile, sectiile intreprinderii sunt taiate centimetru cu centimetru, tonele de fier vechi au fost vandute prin procedee deloc curate, iar obligatiile contractuale nu au fost respectate. Privatizarea IMUM seamana indeaproape cu un jaf in toata regula: posesia uzinei constituie o sursa "provizorie" pentru imbogatire. De data acesta, in lantul trofic al privatizarilor stranii se afla cetateanul turc Ozyasar Emin, care a devenit actionar al IMUM cu o investitie de doar 70.000 de euro. Actionar majoritar al Intreprinderii de Masini si Utilaje, turcul detine 69,99% din actiuni si este urmat de SIF Transilvania, cu un procent de 22,4%. AVAS dispune, cel putin "teoretic", de 10,6% procente, iar alte 3,9% apartin unor mici actionari.
Din fotoliul castigator, Emin joaca cartile marii devalizari a IMUM ce era pana nu demult principalul furnizor de locuri de munca din localitate. Nimeni nu intelege cum a capatat turcul girul AVAS pentru a prelua IMUM. Ozyasar Emin este renumit ca fiind o persoana neserioasa in ceea ce priveste relatiile contractuale cu AVAS. Prin intermediul SC LTB TEXTIL GROUP SRL, Emin a mai preluat de la AVAS si SC CORAPET SA Corabia care a avut o soarta si mai nefasta decat a IMUM-ului. Cetateanul turc nu a respectat clauzele contractuale asumate la cumpararea pachetului majoritar fata de AVAS si si-a vazut de treaba. Nici atunci nimeni nu l-a tras la raspundere pentru incalcarea angajamentelor.
Strategie turceasca
Ozyasar Emin impreuna cu partenerul sau Radu Constantin, din Medgidia, au pus mana pe IMUM in urma unui contract incheiat cu Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiunilor Statului (APAPS) Bucuresti, in martie 2004.
La mai mult de doi ani de la evenimentul care a declansat babilonia de la IMUM, cei doi asa-zisi investitori au mai descoperit un siretlic pentru a pune mana pe intreaga fabrica. Ozyasar Emin aduce printre actionarii IMUM un conational, El Huseyni Serdar, si ii ofera actiuni din pachetul sau. Ozyasar Emin si Radu Constantin nu au efectuat pana acum nici una dintre investitiile de doua milioane de euro planificate pentru o perioada de cinci ani.
Surse din interiorul IMUM sustin ca El Huseyni Serdar vine cu o scrisoare bancara executabila, in valoare de 484.000 euro. Se pare ca suma este doar prima transa din cifra "magica" ce va scoate IMUM din colapsul financiar in care se zbate. "Noul actionar trebuie sa investeasca serios in fabrica, daca vrea sa o scape de faliment. Actul de asociere dintre Ozyasar Emin si El Huseyni Serdar se va semna peste doua zile, iar pe 21 septembrie va avea loc Adunarea Generala a Actionarilor pentru alegerea noului Consiliu de Administratie.
Strategia pentru a primi IMUM pe tava este simpla: se induce Autoritatii pentru Valorificarea Activelor ideea ca noii actionari sunt in stare sa realizeze investitiile de rigoare, iar AVAS renunta intr-un final la partea sa de actiuni, cedandu-le actionarilor majoritari. Interesant este ca AVAS joaca dublu, parca pentru a se sterge cat mai rapid datoriile IMUM.
Una peste alta, actionarii principali trebuie sa achizitioneze echipamente de sudura, presa tip ubkant (dispozitiv care realizeaza indoiri foarte precise ale tablei) etc. Mai mult, noul partener de afaceri al lui Emin trebuie sa investeasca in reparatiile capitale ale halei mari, acoperisului si fatadelor exterioare si interioare. Voci din interiorul IMUM mai afirma ca hidroizolarea, inlocuirea fatadelor si a ferestrelor ar costa noua conducere 300.000 de euro, adica mai bine de jumatate din prima scrisoare de garantie. "Patronatul" turc justifica suma enorma in alte cifre: 20.000 metri patrati de acoperis si 1600 metri patrati de ferestre policarbonate, adica costuri mari pentru o suprafata generoasa.
Alte active de vanzare
Actionarii majoritari incearca prin aceasta asociere o noua tactica: concentrarea intregii activitati in hala mare a IMUM si vanzarea unei parti insemnate din cele 33 de hectare de teren si cladiri. In prezent, aproximativ 90% din personalul IMUM lucreaza in hala mare, iar 10% este imprastiat prin diverse cladiri aflate in patrimoniul societatii. Odata adunata suflarea muncitoreasca sub acelasi acoperis, conducerea IMUM nu va mai avea nevoie de celelalte cladiri si le va scoate la vanzare. In ograda fabricii deja s-a auzit ca impozitul pentru terenuri este cam mare: 650 de milioane de lei vechi, trimestrial.
Dezintegrarea in UE
Ozyasar Emin, Radu Constantin si turcul El Huseyni Serdar stiu ca trebuie sa se miste abil si rapid. Pana la 1 ianuarie 2007 IMUM trebuie sa aiba cea mai mare parte a datoriilor sterse. Lucrul nu este greu de infaptuit caci AVAS procedeaza de parca are incredere oarba in actionarii majoritari ai IMUM. Scrisoarea de garantie a noului actionar turc, El Huseyni Serdar, se pare ca va duce la stergerea datoriilor vechi a Intreprinderii de Masini si Utilaje Medgidia. Surse din interiorul IMUM mai sustin ca din datoria istorica va mai ramane o suma mica, doar 5%, care va fi esalonata pe cinci ani. Odata cu intrarea in UE se pare ca se va deschide si paradisul pentru Ozyasar Emin si acolitii sai, caci odata datoriile sterse, IMUM poate fi parcelata si vanduta bucata cu bucata si centimetru cu centimetru. Nu ar fi nimic nou, dar ar constitui inca o bila neagra primita de AVAS, institutia abilitata sa valorifice ceea ce a mai ramas din fostele active ale statului. (C.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.