Conform statisticilor Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea, in 2005 exporturile de vin s-au situat la jumatate fata de toamna lui 2004, iar perspectivele exporturilor in 2006 sunt, de asemenea, sumbre.

Vrancea a devenit un exportator din ce in ce mai neimportant de vinuri imbuteliat si vrac, informeaza Rompres. Astfel, in 2005 din Vrancea au plecat spre Canada, Marea Britanie, Italia, Cheia, Germania, Belgia, Olanda, Israel, Elvetia, Slovacia si Statele Unite ale Americii 98.778 sticle de vin si 900 hectolitri de vin varsat, in conditiile in care in 2004 au plecat spre aceleasi destinatii 151.192 sticle de vin si 3.020 hectolitri de vin vrac. Cel mai mare exportator de vinuri a fost, in cei doi ani, Vincon SA, Vrancea care in 2004 a exportat 140.686 sticle de vin iar in 2005 96.078 sticle. Un alt exportator a fost si Veritas SA, Panciu care in 2004 a exportat 6.390 sticle de vin imbuteliat si 4.116 sticle de vin spumos. In 2005, Veritas SA, Panciu a exportat doar 2.700 sticle de spumos. In aceasta vara, in magazinele din Vrancea nu se mai gaseste vin produs de Veritas SA, Panciu, societatea imbuteliind, la comanda, vinuri pentru un alt producator local - Vinexport SA.

Este mai rentabila imbutelierea vinului din export
Inainte de 1989 Vinexport SA era cel mai mare exportator de vinuri din judet, societatea nu mai face exporturi. In acest an, proprietarii combinatului au luat decizia de a importa 6 milioane litri vin din Spania pe care il comercializeaza sub brand-urile proprii.
Liviu Jitea, proprietarul combinatului de vinificatie Vinexport, sustine ca a cumparat vinul din Spania la pretul de 0,65 lei/litru si ca in aceasta toamna, probabil, nu va mai cumpara nici un kilogram de struguri din productia interna. "Am adus din Spania un vapor de vin pentru imbuteliat. Este un soi mediteranean care costa 0,65 lei /litrul. In Romania, un litru de vin se obtine din 1,7 kilograme de struguri iar mai jos de 0,45 lei/kilogramul nu se vor cumpara strugurii anul acesta. Sa cumpere cine vrea struguri, ca eu nu mai cumpar din Romania", afirma Liviu Jitea, citat de Rompres.


Omul de afaceri sustine ca a imbuteliat deja vinul adus din Spania si ca il comercializeaza sub diverse marci ale companiei pe care o conduce.
Jitea sustine ca, din punct de vedere al afacerii, imbutelierea vinului adus din Spania este mult mai profitabila decat cumpararea strugurilor de la podgorenii vranceni. "In occident, in supermarket-uri, litrul de vin este 0,55 euro. La noi, nu gasesti vin sub 1,5 euro.", a declarat omul de afaceri.

Lipsa de specialisti mareste costurile de productie
Liviu Jitea a mai spus ca in Romania, in Vrancea in special, via se lucreaza haotic, pe suprafete mici si fara a avea cunostintele necesare unei astfel de munci. "Fiindca se lucreaza pe suprafete mici si fara inginer in vie, toate costurile cresc. De aceea este pretul strugurilor acolo unde este", sustine Jitea.
Acesta estimeaza ca in toamna kilogramul de struguri va ajunge sa coste 0,45 lei. Oficialii din cadrul Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea au gandit deja o strategie pentru a contrabalansa importul masiv de vinuri facut de Vinexport.
Directorul Directiei Agricole, Costica Neata, sustine ca a luat legatura cu omologii sai din judetele din Moldova si le-a propus acestora sa vina in Vrancea pentru a cumpara struguri din recolta 2006.
"Preocuparea noastra este ca viticultorii sa obtina anul acesta un pret bun la struguri. Noi speram ca pretul strugurilor sa fie 1 leu/kilogram", a declarat Costica Neata. In urma cu o luna de zile, s-a negociat un pret de 0,8 lei/kilogramul de struguri, pret acceptat si de podgorenii vranceni.