Adevarata deconspirare va incepe cand se vor analiza dosarele din arhiva Securitatii transferata la Ministerul Justitiei, a declarat ieri, la Targoviste, secretarul Comisiei parlamentare SRI, deputatul PSD Ion Stan. El a sustinut ca, in prezent, deco
Adevarata deconspirare va incepe cand se vor analiza dosarele din arhiva Securitatii transferata la Ministerul Justitiei, a declarat ieri, la Targoviste, secretarul Comisiei parlamentare SRI, deputatul PSD Ion Stan. El a sustinut ca, in prezent, deconspirarea celor care au facut politie politica arata ca o rafuiala politica. "Daca se va merge pana la capat cu desecretizarea Securitatii ca politie politica, atunci, intr-adevar, aceasta actiune, demarata la propunerea presedintelui Traian Basescu de catre CSAT, va avea efectul unei operatiuni care vizeaza asanarea si reformarea clasei politice romanesti. Dar, asa cum a inceput si desecretizarea si deconspirarea, ea nu reprezinta altceva decat o rafuiala politica", a afirmat Stan, citat de Mediafax. In opinia deputatului PSD, sunt de condamnat toti cei care au facut parte din structurile Securitatii si care au sprijinit aceasta structura, indiferent daca este vorba de informatori, de ofiteri sub acoperire, de persoane de sprijin.
Delatiuni si comenzi politice
"Acum se arunca fumigene, deconspirand oameni politici, publicand listele colaboratorilor, publicand listele agentilor sub acoperire, dar de partea cea mai importanta a arhivei care evidentiaza atrocitatile savarsite de Securitate nu se atinge nimeni de ea. (...) Arhiva intocmita de cei de la cercetari penale, Directia a sasea din Rahova, arhiva care a fost transferata Ministerului Justitiei si la care nu se umbla. Pai acolo se intalnesc delatiunile in baza carora militienii veneau noaptea si ridicau persoane de acasa. Acolo se intalnesc comenzile politice primite de procurori care intocmeau rechizitorii si prin care erau condamnati oamenii la zeci de ani de inchisoare. Acolo se regasesc hotararile instantelor de judecata care erau comandate politic in privinta oponentilor", a afirmat Stan. El a adaugat ca acea parte a arhivei ar trebui sa preocupe societatea romaneasca si nicidecum ceea ce se intampla astazi, o batalie politica, in care se platesc polite. "Am speranta ca Ordonanta 16/2006 va aduce precizari si in legatura cu acest lucru. Deci, sa publicam listele cu informatorii, cu agentii, cu ofiterii sub acoperire, dar, in acelasi timp, sa dam publicitatii si acele dosare prin care oamenii au fost condamnati la zeci de ani de inchisoare", a incheiat deputatul Stan.
MJ: "Arhiva e la MApN"
In replica la afirmatiile deputatului PSD, Ministerul Justitiei a sustinut ieri ca nu are in custodie dosare ale fostei Securitati. Potrivit Ministerului, arhiva se afla in custodia MApN, care a refuzat sa o predea Justitiei. "Dosarele predate de SRI in perioada 1990-1998 in baza Hotararii Guvernului nr. 1134/1990 privind preluarea de la SRI a unor dosare penale de catre Ministerul Justitiei si Procuratura Generala a Romaniei s-au aflat in custodia Ministerului Apararii Nationale", se arata intr-un comunicat dat ieri publicitatii de minister. Potrivit biroului de presa al ministerului, Monica Macovei "a solicitat ministrului Apararii Nationale, Theodor Atanasiu, sa ii comunice data la care va remite Ministerului Justitiei custodia arhivei din localitatea Cernica, unde se afla spre conservare aceste arhive". "Ministerul Apararii Nationale a refuzat predarea acestei arhive, angajandu-se sa o remita CNSAS. In scrisoarea MApN se precizeaza ca activitatea de predare catre CNSAS a acestei arhive se realizeaza in mod direct, fara a mai fi trecuta in custodia Ministerului Justitiei", se mai scrie in comunicat.
Potrivit aceleiasi surse, in mai 2006, Monica Macovei a cerut procurorului general si presedintelui Curtii Militare de Apel Bucuresti "sa ia masurile pentru remiterea catre CNSAS a dosarelor care figureaza ca fiind predate in custodia PICCJ si a Tribunalului Militar Cluj, Tribunalului Miliar Iasi si tribunalului Militar Timis de catre SRI, in perioada 1990-1998". "Transferul acestor dosare se face pe baza unor protocoale directe incheiate intre CNSAS si institutiile respective", se mai arata in comunicatul MJ. (A.H./C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.