Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa si de securitate comuna, Javier Solana, si negociatorul-sef al Iranului in dosarul nuclear, Ali Larijani, sunt "deschisi" continuarii contactelor referitoare la programul nuclear al Teheranului, precizeaza un comunicat dat publicitatii luni la Bruxelles, dupa discutia telefonica purtata de cei doi oficiali - informeaza AFP. "A fost o conversatie constructiva, in cursul careia am trecut in revista diferite aspecte ale programului nuclear iranian. Ne-am inteles asupra deschiderii noastre, in circumstante adecvate, pentru contacte suplimentare in vederea restabilirii increderii in natura exclusiv civila a programului nuclear iranian", precizeaza Solana in comunicat. Teheranul trebuie sa raspunda oficial marti la oferta de cooperare prezentata de marile puteri in schimbul renuntarii la programul sau de imbogatire a uraniului.

Japonia, reticenta in ceea ce priveste impunerea de posibile sanctiuni Iranului la exporturile de petrol


Japonia intentioneaza sa propuna ca orice sanctiuni internationale ce ar fi impuse Iranului pentru refuzul de a inceta imbogatirea uraniului sa nu includa in prima etapa un embargou la exporturile de petrol, potrivit editiei de ieri a cotidianului "Yomiuri", informeaza Associated Press receptionata de Rompres. Japonia doreste o atitudine comuna a comunitatii internationale in ceea ce priveste impunerea de posibile sanctiuni, dar doreste de asemenea sa propuna ridicarea sanctiunilor de indata ce Iranul suspenda imbogatirea uraniului, noteaza publicatia citata. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luna trecuta o rezolutie cerand Iranului sa suspende activitatea de imbogatire a uraniului pana la 31 august, in caz contrar avertizand cu sanctiuni economice si diplomatice.

Rusia insista ca exigentele sale continute in oferta marilor puteri raman "neschimbate"
Rusia a insistat, ieri, asupra faptului ca exigentele sale, continute in oferta facuta de marile puteri Iranului pentru a determina aceasta tara sa-si suspende programul sau de imbogatire a uraniului, raman "neschimbate", potrivit unei declaratii a unui reprezentant al diplomatiei ruse ce intervine cu o zi inainte de raspunsul pe care Teheranul trebuie sa-l dea propunerii internationale. "Pozitia noastra in dosarul iranian este neschimbata de la adoptarea Rezolutiei pe acest subiect a Consiliului de Securitate al ONU", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al diplomatiei de la Moscova, Andrei Krivtsov, fara a dori sa faca alte percizari. Iranul urmeaza sa formuleze astazi, 22 august, un raspuns la oferta marilor puteri, un refuz al Teheranului riscand adoptarea de sanctiuni ONU impotriva sa. Oferta prezentata la 6 iunie de catre cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU (China, SUA, Franta, Marea Britanie, Rusia) si Germania propune Iranului masuri de cooperare in domeniile nuclear si economic, dar cu conditia suspendarii oricarei activitati de imbogatire a uraniului si reluarii cooperarii cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica.