Conducerea PD a demonstrat ieri ca, in lipsa unor dovezi clare, cuvantul membrilor de partid conteaza mai mult decat orice informatie venita din partea colegilor de alianta. Avem in partid doi fosti ofiteri de securitate, dar sunt buni profesionisti

Conducerea PD a demonstrat ieri ca, in lipsa unor dovezi clare, cuvantul membrilor de partid conteaza mai mult decat orice informatie venita din partea colegilor de alianta. Avem in partid doi fosti ofiteri de securitate, dar sunt buni profesionisti si nimeni nu a demonstrat ca ei au facut politie politica. Prin urmare, in momentul de fata cei doi sunt nevinovati si isi pot pastra in continuare posturile de functionari publici.
PD ii sustine. Astfel poate fi rezumat in cateva cuvinte punctul de vedere al conducerii democratilor, legat de fostii ofiteri de securitate Silvian Ionescu si Aurel Teodorescu.

Liderii de frunte ii apara

Emil Boc, Radu Berceanu si Adriean Videanu s-au intrecut ieri in a prezenta argumente in apararea colegilor.
Am actionat de fiecare data cand am aflat ca printre membrii PD se afla colaboratori ai fostei securitati. Nu cred ca cineva poate sa ne dea lectii in acest sens ori sa arunce manusa, a spus Berceanu. El a explicat ca Silvian Ionescu nu si-a ascuns trecutul, prin urmare nu are de ce sa fie sanctionat.
"El a marturisit in 1990 ca a fost ofiter DIE. De atunci, nu a descoperit nimeni ca ar fi facut politie politica", a afirmat Berceanu. "Este o surpriza pentru cineva azi, in 2006, ca Silvian Ionescu a fost ofiter de securitate?", a intrebat retoric Videanu. In privinta lui Aurel Teodorescu, vicele democrat a precizat ca acesta nu este membru de partid, dar este sustinut de PD in functia de director al Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca.
Emil Boc a adus la randul sau alte argumente care justifica, in opinia sa, atitudinea luata de PD fata de cei doi fosti ofiteri. "Am cerut CNSAS sa le mai verifice o data dosarele, insa acum ei au certificat de la Colegiu ca nu au facut politie politica". "Cei doi au si certificate ORNISS, ceea ce nu se poate spune de unii membri ai Guvernului", a mai precizat Boc.
Boc vrea sa se faca o distinctie clara intre politia politica si statutul de ofiter de securitate sau colaborator care nu a mutilat destine prin turnatorii sau acte de tortura.
Aceasta reprezinta o pozitie contrara celei exprimate public recent de premierul Tariceanu, care a afirmat recent ca ar trebui sa fie inlaturata sintagma politie politica de vreme ce toti cei care au colaborat cu securitatea - fie ei ofiteri sau turnatori - au perpetuat de fapt sistemul represiv comunist.

Ionescu, bun ca functionar pubilc, dar nu ca prefect

Ionescu a fost ofiter de securitate si despre statutul sau s-a vorbit public de multi ani, in momentul in care a fost nominalizat de PD ca prefect al Capitalei intervenind presedintele Basescu pentru inlocuirea acestuia cu Mioara Mantale. Boc a explicat insa ca Ionescu nu a fost acceptat pentru postul de prefect "pentru ca am vrut sa punem pe cineva fara trecut in securitate". Insa trecutul sau nu a fost incompatibil cu functia de sef al Garzii de Mediu. Democratul Silvian Ionescu a declarat ieri ca PD nu ar trebui sa ia vreo masura impotriva sa intrucat el nu si-a ascuns niciodata trecutul. "Eu mi-am declarat trecutul acum 16 ani. Vorbim de legea deconspirarii securitatii ca politie politica", a precizat Silvian Ionescu.

Premierul poate decide destituirea celor doi

Premierul Tariceanu a primit ieri raportul promis de consilierul Marius Oprea. Documentul contine numele unor persoane din actualul aparat guvernamental care au colaborat cu securitatea, precum si elementele doveditoare pe care le detine. Pe lista respectiva se afla cel putin cinci nume, printre care Silvian Ionescu si Aurel Teodorescu. Mai mult, consilierul primului ministru spune ca Teodorescu ar fi avut relatii stranse si cu Omar Hayssam.
"Exista informatii in legatura cu asta. Ele au fost trimise la vremea respectiva, cand eu eram consilier la Cotroceni. Le-am vazut, le-am citit, le voi expune pe larg in cadrul raportului pe care il voi inainta premierului", a spus Marius Oprea, citat de RRA. El a explicat ca in urma acestui raport, Tariceanu poate decide demiterea persoanelor respective.
"Premierul poate decide oricand ca o persoana aflata in postura domnului Teodorescu sa plece din functia respectiva, chiar daca domnia sa spune ca este functionar public, post pe care l-a castigat prin concurs. Omite insa un lucru: ceea ce se spune in Legea functionarului public, si anume ca nu pot fi functionari publici cei care au colaborat cu fosta securitate", a explicat Marius Oprea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.