22 August 2006

Lectura de un minut

Procurorii au trimis in judecata directorul general al companiei, pe care l-au acuzat de fraude de 1,8 milioane de euro.

Procurorii anticoruptie au trimis in judecata mai multe persoane din conducerea societatii Hidroelectrica, inclusi
Procurorii au trimis in judecata directorul general al companiei, pe care l-au acuzat de fraude de 1,8 milioane de euro.

Procurorii anticoruptie au trimis in judecata mai multe persoane din conducerea societatii Hidroelectrica, inclusiv pe directorul general, sub acuzatia ca au prejudiciat societatea cu aproximativ 1,8 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat remis ieri de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), au fost trimisi in judecata Traian Oprea (director general), George Lavinius Asan (director adjunct la Directia de marketing, privatizare si relatii internationale) si Ioan Trif (sef Serviciu contracte si achizitii interne). Toti sint acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. Alte doua persoane din companie (un economist de la Serviciul de contracte si achizitii si un statistician de la aceeasi directie) sint acuzate, in plus, de fals intelectual.

Falsuri de firma

Conducerea Hidroelectrica este de fapt acuzata in celebrul caz al achizitiilor de echipamente contrafacute. Astfel, in ultimul trimestru din 2004, conducerea Hidroelectrica ar fi initiat si aprobat cumpararea de aparatura electrica marca Siemens, contrafacuta, de la firma Enol Grup, detinuta de fostul sef al altei societati de stat din sector, Electrica, Lucian Boghiu. Nu a fost singura achizitie: de la o companie bucuresteana s-ar mai fi cumparat echipamente marca Schneider, la preturi de zece ori mai mari decit cele de pe piata. Anchetatorii spun ca achizitia de la Enol, care nu era nici necesara, nici justificata, s-a facut la preturi de pina la 38 de ori mai mari decit cele de pe piata. Achizitia s-ar fi facut ilegal, prin selectie de oferte urmate de negocierea cu o singura sursa, iar Hidroelectrica nu a tinut seama de faptul ca Enol nu era distribuitor autorizat Siemens. Valoarea totala a prejudiciului creat companiei prin cele doua achizitii s-ar ridica la 71,8 miliarde de lei vechi, adica in jur de 1,8 milioane de euro.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.