Separarea activitatilor de distributie si furnizare de energie electrica va influenta cu cel mult cateva procente factura de electricitate a consumatorului final, a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu. "Companiile
Separarea activitatilor de distributie si furnizare de energie electrica va influenta cu cel mult cateva procente factura de electricitate a consumatorului final, a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu. "Companiile care furnizeaza si distribuie electricitate sunt obligate ca, pana la 1 iulie 2007, sa-si separe cele doua activitati prin infiintarea a doua companii distincte. Costurile separarii sunt suportabile din bugetul de investitii, dar companiile vor cere si ANRE (n.r.-Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) sa recunoasca aceste cheltuieli in tarife. Noi credem ca ANRE va accepta o recunoastere treptata a costurilor iar factura de electricitate va creste putin in fiecare an", a spus Coroiu. Potrivit unei directive a Uniunii Europene, de la 1 iulie 2007, toate companiile care distribuie electricitate trebuie sa desfasoare separat activitatile de distributie si furnizare. Seful Electrica a adaugat ca, din calculele facute de Electrica, a reiesit ca 60% din costurile aferente separarii celor doua activitati tin de structura informatica a celor doua companii care ar trebui infiintate.
Directorul general al Electrica a mai aratat ca E.ON Moldova (fosta Electrica Moldova) si Electrica Oltenia (detinuta de CEZ Cehia) sunt in faze avansate cu procesul de separare a celor doua activitati, in timp ce ENEL (care controleaza Electrica Banat si Electrica Dobrogea si va semna contractul de preluare si pentru Electrica Muntenia Sud) a inceput abia saptamana trecuta discutiile in acest sens.
CEZ si E.ON vor sa "exporte" profitul
Potrivit lui Coroiu, Electrica vrea sa impiedice companiile CEZ si E.ON sa scoata profiturile din tara prin infiintarea unor societati specializate cu prestarea de servicii aferente activitatilor de furnizare si distributie a electricitatii. "La discutiile pe care Electrica le-a avut cu E.ON si CEZ, proprietarii Electrica Moldova respectiv Electrica Oltenia, despre separarea activitatii de distributie de cea de furnizare energie electrica, ambele companii si-au exprimat interesul pentru ca serviciile comune activitatilor de distributie si furnizare sa fie preluate de o a treia societate cu capital 100% strain.
Electrica s-a opus acestei idei pentru ca nu vrem ca profiturile realizate de cele doua companii aici, sa iasa din tara", a spus Coroiu. Potrivit acestuia, Electrica a propus, la randul sau, ca serviciile comune activitatilor de distributie sa fie prestate de Electrica Serv (filiala de intretinere si servicii energetice a Electrica) insa ideea nu a fost acceptata de reprezentantii CEZ si E.ON.
Directorul general al Electrica a mai aratat ca desi nu s-a luat inca o decizie finala, in ambele cazuri, serviciile comune celor doua activitati ar putea fi prestate de o noua societate la care investitorul strain ar detine 51%, iar Electrica restul de 49%. Coroiu a mai afirmat ca, o alta posibilitate de rezolvare a diferendului dintre Electrica si companiile care au preluat cele doua filiale ale sale este organizarea unei licitatii internationale prin care sa se externalizeze prestarea de servicii.
Electrica ar putea pastra controlul la ultimele trei distributii de electricitate, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord, declara recent, Coroiu. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.