Consiliul Concurentei si-a dat acceptul asupra ajutorului de stat potrivit caruia pana la 10 beneficiari vor putea primi 25 milioane lei in acest an pentru controlul si reducerea compusilor organici volatili, se anunta intr-un comunicat al institutie

Consiliul Concurentei si-a dat acceptul asupra ajutorului de stat potrivit caruia pana la 10 beneficiari vor putea primi 25 milioane lei in acest an pentru controlul si reducerea compusilor organici volatili, se anunta intr-un comunicat al institutiei. Consiliul a decis ca proiectul elaborat de Administratia Fondului pentru Mediu din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor nu incalca Regulamentul privind ajutorul de stat regional si nu va afecta negativ mediul concurential.

Bani pentru producatorii de utilaje

Ajutorul de stat va fi acordat in cadrul Proiectului pentru realizarea de cladiri, achizitionarea de instalatii, echipamente si utilaje, prin care se va asigura un nivel al emisiilor de compusi organici volatili ce se vor incadra in limitele legale.
Intreprinderile ce vor beneficia de ajutorul de stat vor fi monitorizate de catre Administratia Fondului pentru Mediu, urmarindu-se ca fondurile primite prin intermediul acestui proiect cumulate cu alte ajutoare de stat acordate pentru acelasi obiectiv in cadrul altor scheme sa nu depaseasca limita maxima admisa a ajutoarelor de stat regionale. Acest plafon este de 50% plus 15 % pentru IMM.

Angajament european

Sprijinul financiar este acordat in urma angajamentelor asumate de Romania prin Planul de implementare a Directivei 1994/63 a Comisiei Europene, respectiv cel pentru Directiva 1999/13 a Comisiei Europene. Prima directiva urmareste stabilirea cerintelor tehnice pentru vehicule, nave fluviale si instalatii utilizate la executarea operatiunilor de manipulare a compusilor petrolieri de la un terminal la altul sau de la un terminal la o statie de distributie a benzinei, in scopul reducerii emisiilor de compusi organici volatili, rezultate ca urmare a executarii acestor operatiuni.
A doua directiva are ca obiective principale prevenirea sau reducerea efectelor directe sau indirecte ale emisiilor de compusi organici volatili in mediu si a potentialelor riscuri pentru sanatatea umana. De asemenea, urmareste stabilirea masurilor, procedurilor si recomandarilor pentru prevenirea sau reducerea efectelor negative asupra mediului si sanatatii umane determinate de activitatile de depozitare a deseurilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.