Dezbaterile pe tema proiectului Rosia Montana au incins spiritele, ieri, la Bucuresti. Organizata la Romexpo, consultarea publica a reunit peste 600 de persoane printre care s-au numarat reprezentanti ai Ministerului Mediului, ai firmei canadiene Gab
Dezbaterile pe tema proiectului Rosia Montana au incins spiritele, ieri, la Bucuresti. Organizata la Romexpo, consultarea publica a reunit peste 600 de persoane printre care s-au numarat reprezentanti ai Ministerului Mediului, ai firmei canadiene Gabriel Resources, sustinatori ai proiectului precum si zeci de opozanti ai acestuia, care incearca sa impiedice demararea proiectului de extragere a aurului prin folosirea cianurilor. Prezent la dezbateri, Gheorghe Funar ne-a declarat ca a inaintat o plangere penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva unor persoane din Ministerul Mediului pentru abuz in serviciu si pentru subevaluarea impactului asupra mediului pe care il poate avea proiectul de exploatare aurifera de la Rosia Montana. Masurile de securitate au fost drastice, toti participantii fiind controlati de catre fortele de ordine. Cu greu, cei de la Rosia Montana au reusit sa convinga jandarmii sa-i lase sa amplaseze banner-ele prin care acuzau firma canadiana de distrugerea zonei.
Dupa ce a fost proiectat un film realizat de Dan Chisu, in care era prezentata, destul de idilic, o mina din Spania in care se folosesc cianuri si in care zona arata verde si frumoasa, audienta s-a dezlantuit. Participantii la dezbateri au inceput sa strige: "Hotii, rusine, mincinosii!", pe pancartele aduse de protestatari fiind scris "Vrem cianura si la Bucuresti, sa ajunga la fiecare" si "Corn cu cianura la toti elevii!". La inchiderea editiei, dezbaterile continuau.
250 de hectare de padure vor fi rase
Secretarul de stat in Ministerul Mediului, Attila Korodi a precizat ieri, pentru postul de radio "Romania Actualitati", ca "sunt necesare aceste dezbateri publice ca sa reusim sa adunam toate intrebarile si parerile cetatenilor, a ONG-urilor si a diferitilor parteneri sociali din Romania despre acest proiect. Aceste pareri si intrebari vor trebui sa aiba si un raspuns din partea companiei care doreste sa faca investitia, raspunsuri pe care le vom utiliza, impreuna cu raportul la evaluarea impactului asupra mediului ca sa putem sa dam in Comitetul de analiza tehnica un verdict, daca este acceptabil sau nu pentru Romania. Horia Avram, director al Departamentului de Mediu din cadrul Rosia Montana Gold Corporation a afirmat ca potrivit raportului de evaluare a impactului asupra mediului, impactul lucrarilor va fi local. "Este o activitate miniera, in afara limitelor perimetrului minier, nu vor fi depasite conditiile stabilite prin standardele in vigoare in Romania si in Uniunea Europeana", a declarat Avram. El sustine ca s-a tinut cont ca centrul istoric al Rosia Montana trebuie sa ramana o zona locuita. Potrivit directorului Horia Avram in aceasta zona se vor investi 25 de milioane de dolari pentru restaurarea cladirilor-monument istoric si pentru amenajarea galeriei Catalina Monulesti. Avram a recunoscut insa ca pentru implementarea proiectului este necesar sa fie defrisate 250 de hectare de padure.
Specialistii se tem de distrugerea solului
Refacerea solului de la Rosia Montana dupa folosirea cianurilor pentru extragerea aurului nu este o imposibilitate, dar este nevoie ca cineva din guvern sa stea cu ochii pe acest proiect pentru a decurge asa cum se promite, este de parere presedintele Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului, Dumitru Mihai. "Exista metode de distrugere a cianurii in timp, cheltuielile insa sunt fabuloase. Teama mea personala, fara sa am date din zona, este ca proiectul nu va merge pana la capat Tehnologia exista si daca se va aplica va merge bine, insa cineva trebuie sa monitorizeze mersul proiectului" - a declarat, ieri, Dumitru Mihai. Acesta a mai subliniat faptul ca numai Guvernul are puterea de a se implica si de a-i determina pe investitori sa se tina de cuvant, pentru ca altfel nimeni nu poate garanta implicarea companiei canadiene in refacerea solului din zona minei, asa cum a promis. "Guvernul Romaniei trebuie sa controleze in permanenta situatia de acolo", sustine Dumitru Mihai. El a mai amintit ca in domeniul extragerii minereului de aur nu se mai foloseste atat de mult tehnica ce presupune folosirea cianurilor, ci se utilizeaza alte metode, mai putin poluante, dar si mult mai costisitoare. "Insa cea a folosirii cianurilor atinge un randament fantastic si fireste ca investitorii doresc sa scoata cat mai mult", este de parere cercetatorul. Reprezentantii companiei canadiene Gabriel Rosia Montana au promis ca dupa inchiderea minelor zona va fi reinverzita, iar iarba va fi chiar buna de pasunat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.