22 August 2006de Adrian N. Ionescu

Lectura de 2 minute

Platforma romaneasca de foraj marin Orizont a fost atacata cu focuri de arma si ocupata de militarii iranieni, sub pretextul unor litigii comerciale. Demersurile autoritatilor romane se lovesc de inactivitatea celor iraniene. Romania ar putea sesiza

Platforma romaneasca de foraj marin Orizont a fost atacata cu focuri de arma si ocupata de militarii iranieni, sub pretextul unor litigii comerciale. Demersurile autoritatilor romane se lovesc de inactivitatea celor iraniene. Romania ar putea sesiza Consiliul de Securitate ONU.

Ieri-dimineata, la ora 9:00, nave militare iraniene si un elicopter au atacat cu focuri de arma si au sechestrat platforma petroliera Orizont, aflata sub pavilion romanesc in apele internationale ale Golfului Persic. Cei 19 de petrolisti romani si cei sapte indieni de pe platforma se afla sub amenintarea soldatilor iranieni, dar sunt sanatosi, potrivit lui Gabriel Comanescu, presedintele companiei Grup Servicii Petroliere (GSP), proprietara platformei.
TERORISM. Compania a cerut sprijin prin radio navelor din zona, pe frecventa alocata semnalelor de urgenta in caz de terorism si piraterie, potrivit lui Gabriel Comanescu, citat de NewsIn. Pe de alta parte, autoritatile iraniene ""nu sunt direct implicate"", potrivit lui Mircea Has, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Romaniei la Teheran. Atacul iranienilor are loc la cateva zile dupa ce ""oameni de afaceri iranieni ne-au amenintat, daca nu le lasam sau nu le vindem platforma Orizont"", potrivit unei declaratii a lui Comanescu pentru Antena 3.
Platforma Orizont a fost retrasa din apele iraniene in urma unui litigiu comercial. Anterior, platforma Fortuna a fost recuperata din apele iraniene, ""dupa terminarea contractului cu Oriental Oil Company Dubai"", potrivit unui comunicat al GSP. ""Aceasta societate a acumulat datorii catre GSP in valoare de 17 milioane de dolari.""
FANTOMA. ""Oriental Oil Company nu exista. Este o firma fictiva, neinregistrata si care a falsi-ficat documentele contractului"",
ne-a declarat Gabriel Comanescu. Upetrom Group Management detine 90% din actiunile GSP si este controlata de Comanescu, potrivit Mediafax. Upetrom, ca si Comanescu, s-ar afla sub influenta tandemului Liviu Luca - Sorin Ovidiu Vantu.
GSP a cumparat platformele de la Petrom in decembrie 2005, preluand si contractul prin care au fost inchiriate societatii Oriental Oil Company Dubai, inca din 2004. Aceasta sustine ca are in favoarea sa un ordin al instantei iraniene, desi romanii o acuza ca a cesionat ilegal contractul catre Oriental Oil Kish. Kish impreuna cu Petroiran au blocat platformele in Iran inca de la sfarsitul lunii aprilie. Totusi, Fortuna a scapat ""in baza unui ordin judiciar al unei instante iraniene"", spun reprezentantii GSP.
IMPACT BURSIER. Piata bursiera europeana a inregistrat scaderi dupa atacul platformei, indicele Dow Jones Stoxx 600 pierzand 0,3 procente, iar Euro Stoxx 50 suferind o scadere de 0,5 %, potrivit agentiei Bloomberg. ""Problema iraniana afecteaza pietele bursiere"", a declarat Franciso Salvador, de la firma de administrare de active financiare Venture Finanzas SA din Madrid. ""Climatul geopolitic a fost destul de relaxat in cursul ultimelor sesiuni, dar aceasta veste reprezinta o tensionare a situatiei"", a adaugat Salvador.

IMPACT LA ONU SI LA NATO

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.