CNSAS incepe astazi audierea politicienilor din lotul celor 29 de dosare de siguranta nationala. Ieri, insa, mai multi membri ai Colegiului au spus ca de fapt numarul parlamentarilor cercetati este de peste 70.
"CNSAS detine date, informatii

CNSAS incepe astazi audierea politicienilor din lotul celor 29 de dosare de siguranta nationala. Ieri, insa, mai multi membri ai Colegiului au spus ca de fapt numarul parlamentarilor cercetati este de peste 70.
"CNSAS detine date, informatii si documente cu privire la 71 de deputati si senatori din Parlamentul Romaniei", a spus Ladislau Csendes. El a subliniat ca aceste informatii "nu sunt dosare" si ca sunt primite "de la SRI, in principal".
La randul sau, Mircea Dinescu a afirmat ca vor aparea "nume-surpriza" de oameni politici in afara celor 71 de politicieni ale caror dosare sunt verificate de Colegiu. "Vor fi si alte nume importante", a spus Dinescu. El a mentionat ca, in ceea ce priveste proportia intre dosarele de retea si cele de urmarire ale politicienilor, cele din urma ar fi mai multe.

Ordonanta 16, discutata in Parlament

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Peter Eckstein Kovacs, a anuntat, ieri, ca la inceputul sesiunii ordinare din septembrie, Comisia pe care o conduce va discuta ordonanta numarul 16 privind deconspirarea Securitatii ca politie politica. In opinia senatorului UDMR, "toata lumea este de acord ca a trecut o vreme destul de indelungata si destul de zbuciumata de aplicare a acestei ordonante".
"Este timpul sa tragem concluziile si sa operam unele amendamente care se impun datorita aplicarii in practica a acestei ordonante", a spus presedintele Comisiei juridice a Senatului.

PSD cere analiza dosarelor din arhiva Securitatii transferata la MJ

Secretarul Comisiei parlamentare SRI, deputatul PSD Ion Stan, sustine ca adevarata deconspirare va incepe dupa ce se va renunta la "fumigene" si rafuieli politice. "Acum se arunca fumigene, deconspirand oameni politici, publicand listele colaboratorilor, publicand listele agentilor sub acoperire, dar de partea cea mai importanta a arhivei care evidentiaza atrocitatile savarsite de Securitate nu se atinge nimeni de ea. (...) Arhiva intocmita de cei de la cercetari penale, Directia a sasea din Rahova, arhiva care a fost transferata Ministerului Justitiei si la care nu se umbla.
Acolo se intalnesc comenzile politice primite de procurori care intocmeau rechizitorii si prin care erau condamnati oamenii la zeci de ani de inchisoare. Acolo se regasesc hotararile instantelor de judecata care erau comandate politic in privinta oponentilor", a afirmat Stan, citat de Mediafax.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.