Hormonii feminini, estrogenii, biciuesc si sanii, dar si uterul. Ei sunt banuiti a fi vinovati de un numar de cancere de san. Un semn ca ceva nu e in regula in balanta hormonala este aparitia prea repede sau prea tarzie a menstruatiei. Lipsa me
Hormonii feminini, estrogenii, biciuesc si sanii, dar si uterul. Ei sunt banuiti a fi vinovati de un numar de cancere de san. Un semn ca ceva nu e in regula in balanta hormonala este aparitia prea repede sau prea tarzie a menstruatiei.

Lipsa menstruatiei in zilele de intarziere face ca estrogenii sa actioneaze asupra glandei mamare si apar nodulii. Cu cat o femeie intra mai tarziu in menopauza, peste 50 de ani, cu atat sporeste riscul de cancer de san. In echilibrul hormonal foarte important este si stresul. El si perioadele de suprasolicitare modifica defavorabil echilibrul hormonal. La aflarea unor vesti rele sau trecand prin perioade de tensiune psihica, sanul se da peste cap. Si alimentatia are un rol in echilibrul hormonal al femeii. Astazi s-a modificat cu ceva teoria. Nu se mai spune ca estrogenii produc dezechilibrul hormonal si implicit cancerul de san, ci de vina sunt unii receptori ai acestor hormoni, cu alte cuvinte ""scaunul"" pe care sta estrogenul. Au aparut, de altfel, medicamente care blocheaza receptorul Alfa, un receptor rau, care se implica in multiplicarea celulara, deci si in inmultirea haotica a celulelor canceroase. Alte medicamente de generatie noua stimuleaza un receptor Beta, care franeaza inmultirea nebuna a celulelor canceroase. Oricum, in aceste procese sunt implicati si metabolitii receptorilor, existand metaboliti buni si metaboliti rai. Primii trebuind sa fie stimulati, iar cei rai, blocati.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.